- hrnek ovesných vloček (nejlépe jemných nebo rozmixovat)
- hrnek horké vody
- půl hrnku špaldové mouky
- 3 střední cibule 300 g
- 300 g strouhané dýně
- půl lžičky římského kmínu
- půl lžičky kurkumy
- olej
- sůl
- umeocet
Jak připravit slaný vegan nákyp
- Vločky s moukou spaříme asi hrnkem horké vody a necháme chvíli odpočinout, aby se voda vsákla.
- Mezitím si nakrájíme cibuli na malé kostičky a osmažíme ji na oleji do sklovata.
- Dýni nastrouháme nahrubo.
- K vločkám přidáme osmaženou cibuli, nastrouhanou dýni, kurkumu, kmín, sůl a dochutíme umeocetem a dobře promícháme.
- Konzistence by měla být hustší, jako na nádivku, ale mělo by to jít dobře promíchat. Podle potřeby lze přidat vodu nebo ještě špaldovou mouku.
- Dáme na vymazaný a vysypaný plech nebo použijeme pečící papír a pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut na 180°C.
Praktické
- Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové ovesné vločky a bezlepkovou mouku místo špaldové (např. pohankovou, kukuřičnou apod.)
- Nákyp se lépe krájí když trochu vystydne.
- Nákyp je výborný místo přílohy a pak se k němu hodí nějaká omáčka nebo něco mokřejšího, třeba luštěninová kaše.
- Také ho moc ráda používám jen jako něco kousavějšího ke klasickému kompletnímu talíři.
- Další varianta je na cesty či ke svačině. Jen se musí počítat s tím, že po 2 hodinách už bude zelenina kyselinotvorná a proto je potřeba doplnit pokrm o čerstvě uvařenou zeleninu a přidat i zeleninu kvašenou.
Obměna
- Do nákypu lze dát jakoukoliv zeleninu i kysané zelí, jen cibulku bych dala vždy a předem ji osmažila.
Děti
- Vzhledem k pečení bych dala nákyp nejdřív až kolem 2 let a byla bych opatrná se solí.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
🤩
Neměla jsem dýni a tak jsem dala mrkev. Se zelenino-žampionovou směsí luxusní oběd. Díky za kurz Jarní očisty.