Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Snadný těstovinový salát s brokolicí a kysaným zelím

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna léto

Rychlý a sytý “majonézový” těstovinový salát vhodný jako lehký oběd nebo večeře.

Ingredience
pro 1 porci
  • 70 g uvařených těstovin
  • pár růžiček brokolice
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 1/3 balíčku kysaného zelí
  • 3 lžíce tofunézy (nebo dle chuti)
  • 1/4 uzeného tofu nebo tempehu
  • k dochucení: sůl, umeocet, shiromiso

Proměny těch, kdo se přidali do programu podzimní detoxu, už jsou tak viditelné, že matou okolí. Po dvou týdnech na j...

Jak připravit brokolicový salát

  1. Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a osmahneme ji na oleji se solí.
  2. Jakmile je zlatavá, přidáme překrájené zelí a orestujeme.
  3. Přiklopíme pokličkou a stáhneme na nejmenší plamen.
  4. Necháme změknout a poté vypneme.
  5. Mezitím nakrájíme uzené tofu nebo tempeh na kostičky a na suché pánvi nebo s troškou oleje orestujeme dozlatova.
  6. Dáme vařit vodu v hrnci se solí.
  7. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  8. Jakmile vře, vhodíme na růžičky rozebranou brokolici.
  9. Blanšírujeme 1-2 minuty.
  10. Brokolici scedíme a propláchneme studenou vodou.
  11. Do hrnce k zelí zamícháme brokolici, těstoviny, tofu nebo tempeh a tofunézu.
  12. Ochutíme dle chuti shiromisem a umeoctem a podáváme.
  13. Můžeme posypat nasekanou petrželkou, jarní cibulkou nebo pažitkou.

Praktické

  • Pokud by se zelí připalovalo, podlijeme troškou vody.
  • Brokolice by měla zůstat al dente. Hlídáme ji, aby se nerozvařila (kontrolujeme vidličkou).
  • Tento salát je vhodný jíst ihned. Kvůli tepelné úpravě zeleniny ho není vhodné skladovat.
  • Tofunézu si můžete sami vyrobit z bílého tofu nebo koupit ve zdravé výživě.
  • Pokud trpíte celiakií, zvolte bezlepkové těstoviny (kukuřičné, rýžové aj.).

Obměna

  • Kysané zelí můžeme nahradit i klasickým raným zelím, které podusíme na cibulce.
  • Místo tofunézy můžeme použít veganskou majonézu bez cukru, ochucený rostlinný “jogurtový” dip, “sýrový” dip (např. křenový nebo paprikový) nebo dip ze silken tofu.
  • Pokud máte rádi, můžete přidat do jídla i trošku lahůdkového droždí, anebo si ho posypat gomasiem.
  • Výborné je do tohoto salátu zamíchat (nebo posypat) orestované vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka.

Děti

  • Toto jídlo je vhodné pro děti od 1,5 roku. Kysané zelí ale volte domácí méně slané, anebo kupované, ale velmi dobře propláchnuté (obsahuje hodně soli).

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Schovat štítky