- 1 hrnek krup
- 1/2 hrnku celého hrachu
- 1 lžička majoránky
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- olej
- sůl
- voda na namáčení a vaření
- Kroupy omyjeme a namočíme do tlakového hrnce s 2,5 hrnky vody na pár hodin nebo přes noc.
- Hrách omyjeme a namočíme do jiného hrnce s větším množstvím vody.
- Po namáčení vodu z hrachu slijeme, hrách přidáme ke kroupám a vaříme společně v namáčecí vodě z krup.
- Vaříme společně v tlakovém hrnci 30 minut bez soli.
- Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a dáme orestovat spolu se solí do většího množství oleje na mírný plamen, abychom dostali zlatavou sladkou cibulku.
- Po 30 minutách varu odklopíme tlakový hrnce, přidáme k hrachu a kroupám sůl, prolisovaný česnek, majoránku a ještě 20 minut vaříme.
- Podáváme hrách a kroupy posypané smaženou cibulkou, ideálně s kysaným zelím a teplou zeleninou.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

- Pokud máte rádi česnek a majoránku, dejte klidně víc nebo je přidejte až do uvařených krup a hrachu a nechte chvilku dojít pod pokličkou, aby nebyl česnek moc ostrý.
- Pokud si potřebujete šoulet dosolit, přidejte do hotového pokrmu ještě trochu sojové omáčky, ale nezapomeňte, že slanou složku tu zastoupí restovaná cibulka!
- Majoránku a česnek můžete zcela vynechat, dostanete tak chuťově zajímavou, ale nevýraznou přílohu, kterou můžete přidat k jakémukoli jídlu.
Kombinujeme
- My si šoulet nedáváme s uzeným, ale perfektně nám sedí k pečené zelenině a kysanému zelí nebo naloženým okurkám.
- Pokud byste potřebovali chuťově nahradit uzené, přidejte na talíř kus uzeného tempehu.
- Protože na talíři už máme zástupce obilí i luštěniny, potřebujeme jen krátce tepelně upravenou zeleninu a máme kompletní talíř se vším všudy.
- U nás doma můžete šoulet potkat na talíři klidně se zeleninovou omáčkou, fantazii se ani tady meze nekladou.
Děti
- Hrách a kroupy jsou vhodné cca od 1,5 roku, pokud už dítě běžně zvládá jiné luštěniny. Jsme opatrní s česnekem a množstvím soli.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Ahoj, skvělá dobrota. Při vaření v papiňáku jsem si dokonce mohla narovnat záda na karimatce 😁.
Krásnou sobotu! Š.
Je to dobrota , přidávám i houby . hrách lze nahradit pohankou .