Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Špagety s černou cizrnou na kyselo

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Černá cizrna je malé velikosti a pokrytá tmavou slupkou. Patří k velmi starobylé odrůdě typické pro střední a jižní Itálii. Chuť je intenzivnější a výraznější, ideální pro mnoho úprav, od polévky po teplý salát. Ve srovnání se známější světlou odrůdou obsahuje černá cizrna více železa. Vyzkoušejte ji třeba v tomto lahodném receptu.

Ingredience
  • černá cizrna
  • červené zelí
  • kysané zelí
  • černá hořčičná semínka
  • kmín celý
  • umeocet
  • semolinové špagety
  • čerstvá jarní cibulka
  • olej

Můj příběh je v dnešní době skoro tuctový, pokud vezmeme v úvahu, že rakovinu má každý třetí člověk a ten zbytek o ní...

Jak připravit špagety se zelím a černou cizrnou

  1. Cizrnu namočte na 48 hodin a poté uvařte. Uvařenou cizrnu neslévejte a nechte stranou i s vodou, ve které se vařila.
  2. Na pánev nalijte olej, přidejte kmín a hořčičná semínka. Jemně osmahněte a přidejte zelí nakrájené na nudličky. Podlijte umeoctem, přidejte kysané zelí i s trochou tekutiny. Přikryjte a vařte. Cca v polovině vaření přidejte cizrnu a pokračujte ve vaření, dokud zelí nezměkne.
  3. Uvařte těstoviny a smíchejte je se zelím. Posypejte čerstvou jarní cibulkou.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Černá cizrna je mnohem tvrdší, proto ji máčejte 48 hodin a vařte dostatečně dlouho. V tlakovém hrnci je doba vaření 2 hodiny. Aby tohle jídlo bylo rychlovka, je chytré si cizrnu uvařit předem. Pak máte tuhle pochoutku raz dva hotovou.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte chuti a počtu strávníků.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové špagety (např. kukuřičné nebo rýžové)

Obměna

  • Místo černé cizrny můžete použít klasickou světlou.
  • Použijte jakékoliv špagety.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

 

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Spaghetti cacio e pepe jinak

Špagety cacio e pepe (sýr a pepř) jsou špičkovým prvním chodem kuchyně regionu Lazio, skvělou vynikající klasikou s velmi jednoduchou a rychlou přípravou, ...

Spaghettoni alla crudaiola

Rychlé, čerstvé, chutné letní jídlo. Zatímco se vaří těstoviny, stihneme nachystat vše ostatní a během pár minut pak máme jídlo na stole. Příprava tohoto j...

Pikantní červený talíř

Vyzkoušejte tento voňavý červený talíř plný různých chutí. Hořké, sladké, kyselé, pálivé, křupavé, měkké, to vše na talíři najdete.

Fusilli s květákem a fenyklem

Na těstoviny mám ráda super rychlé, jednoduché kondimenty, připravené za pár minut. Tyto fusilli jsou připravené se sezónní zeleninou, květákem a fenyklem,...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Ďábelské fazole s červenou rýží

Barva ohně, tepla … červená barva tohoto jídla nelže. Tyto fazole jsou opravdu ďábelské. V chladných dnech vás toto intenzivní, kořeněné a pikantní j...