- 2 hrnky kukuřičné krupice
- 8 hrnků teplé vody
- 1/3 hrnku strouhaného kokosu
- 200 gramů rozinek
- 1 kg omytých mirabelek (použili jsme mix žlutých, červených a rudých)
- 2 lžíce tekutého sladu (celiaci použijí bezlepkový sirup)
- 1 lžíce oleje (sezamový nebo slunečnicový chutnají nejlépe)
- špetka soli
Postup
- Vodu ohřejeme a rozmícháme v ní slad.
- Na plech nasypeme rovnoměrně kukuřičnou krupici.
- Pak na plech vlijeme vodu se sladem, nasypeme kokos, rozinky, přidáme olej a sůl.
- Přidáme omyté ovoce.
- Pečeme na 180 °C 55 minut. Výsledný koláč není zcela tuhý a špejle suchá, ztuhne až po vychlazení.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Praktické
Doporučuji skladovat v chladu nebo přímo v lednici a do dvou dnů zkonzumovat.
Mirabelky jsou hodně mokré, nelekejte se proto, že konzistence se bude zdá i po pečení řídká. Až vystydne, ztuhne.
Obměna
Ovoce můžeme používat jakékoli sezónní. Výborná letní verze je s meruňkami nebo jahodami, jindy můžeme přidat naopak ovoce sušené.
Při servírování můžete ukrojený dílek ještě přelít sirupem a ozdobit čerstvým lístkem meduňky.
Děti
Dezert je vhodný pro děti již od 1 roku. Dá se také připravit v dortové formě jako narozeninový dort.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Mám jen malou připomínku,mirabelky nejsou špendlíky. Mirabelka je šlechtěný druh, špendlík ne.
Syrové mirabelky jsou nasladle, ale pecenim nebo vaření se z nich stane hotová kyselina a to i když jsou úplně zralé a měkké. Nejaky tip na odstraneni kyselosti? 🙂