Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Staročeská čočková polévka s kváskem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim

Čočková polévka s kváskem je tak dobrá, že by si člověk dal k obědu dvě a oželel by hlavní chod. Jde připravit i bezlepkově. A kdo nemá kvásek, tomu poradíme, jak to jde udělat bez něj.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek vařené čočky
  • 1 lžíce kvásku (nebo bílé miso pasty)
  • 1 cibule
  • kus kapusty (hrnek pokrájené)
  • kus celeru (1/2 hrnku strouhaného)
  • koření: mletý kmín, 2 bobkové listy
  • 3/4 litru zeleninového vývaru (nebo vody)
  • lžíce oleje
  • špetka soli
  • umeocet (pokud nepoužijete kvásek)

Přestože nejsem nováček a jsem tu s vámi už dva roky, mám se pořád co učit a letos jsem se naučila naprosto zásadní v...

Postup
  1. Dáme ohřát vývar, očistíme zeleninu.
  2. Cibuli a kapustu pokrájíme na proužky, celer nastrouháme na hrubo.
  3. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme, přidáme kmín a orestujeme.
  4. Přidáme kapustu, celer, bobkový list a restujeme několik minut.
  5. Zalijeme horkým vývarem/vodou a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 20 minut.
  6. Na závěr přidáme čočku, rozmícháme lžíci kvásku v trošce vody a za stálého míchání krátce zavaříme do polévky, aby nebyl syrový.
  7. Pokud je to potřeba, dochutíme sojovou omáčkou nebo umeoctem.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA
Praktické
  • Bezlepkovou verzi připravíte snadno – použijete bezlepkový kvásek (kukuřičný, rýžový, pohankový apod.) nebo bilé miso.
  • Čím více kvásku, tím hustější a kyselejší polévka – začněte s menším množstvím kvásku a chvíli počkejte, až se provaří. Přidat můžete vždycky.
  • Pokud potřebujete dosolit, použijte trošku sojové omáčky. V případě, že použijete miso, počítejte, že také solí.
  • V našem receptu jsme použili předem uvařenou neloupanou červenou čočku, ale můžete sáhnout po kterékoli jiné. Pokud ji nemáte uvařenou, můžete do polévky přidat na začátku loupanou červenou čočku, ta se vám stihne uvařit stejně rychle jako zelenina.
  • To černé, co plave na vrchu, je řasa hijiky, se kterou se vařila čočka
Obměna
  • Místo kvásků můžete použít bílé miso, bude to chutnat méně výrazně, ale podobně a velmi dobře, tuto verzi také vaříme a moc nám chutná.
Děti
  • Polévka je vhodná pro děti od 2 let, menším dětem ubereme sůl a koření.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavel Hödl
17. 6. 2024

Prosím, jedná se o kvásek pšeničný nebo žitný? Mám zrovna ten pšeničný.

Mila Beata
10. 7. 2023

Mňam ♥️mňam ♥️ mňam ♥️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Polévka s taro bramborou a kapustou

Taro brambor je vždycky příjemnou změnou v naší kuchyni. V polévce připomíná brambory, ale lahodnější. Jestli také nějaké máte, zkuste tuhle rychlou a snad...