Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Staročeské zelí s uzeným

Uvařeno
sezóna zima

Jednoduchý a výborný recept od našich předků – staročeské zelí s uzeným. V našem podání samozřejmě s uzeným tempehem :-)

Ingredience
na 1 porci
  • 1 cibule
  • sůl
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 2 hrsti kysaného zelí (bez vody)
  • 1/4 pórku (bílá část)
  • 2 lžíce mleté papriky
  • 1/4-1/2 uzeného tempehu
  • k dochucení: umeocet

Po dětech jsem začala přibývat na váze. Vyzkoušela jsem snad všechny diety, sportovala jsem, ale hubnout se nedařilo....

Postup

  1. Na oleji si dozlatova osmažíme cibulku. Přidáme větší špetku soli.
  2. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a na kolečka pórek a restujeme, až pórek změkne.
  3. Zasypeme mletou paprikou (případně i kmín, pokud ho zelí neobsahuje) a ještě minutku smažíme.
  4. Přidáme okapané, nakrájené kysané zelí (případně i uvařené kroupy) a mícháme cca 3-5 minut.
  5. Až je vše hotové, ochutnáme a případně přidáme kapku umeocta.

Praktické

V originálním receptu se staročeské zelí podávalo s kroupami – buď k tomu zvlášť jako příloha, ale často se zamíchaly do pokrmu přímo při přidávání zelí (tj. ve 4. kroku). Můžete ale použít jakoukoliv jinou obilovinu nebo i knedlík.

Obměna

Místo pórku je výborná i kapusta nebo hlávkové zelí na nudličky. Tempeh lze nahradit uzeným tofu.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
6. 12. 2024

Mnaaaaaaam ♥️ velmi dobra kombinace , proste chutné a hlavně to nebyla minutka ale VTEŘINKA 😂♥️ když mate uvařenou obilovinu dopředu ♥️♥️♥️
Měli jsme s :

SMETANOVÝ OKURKOVÝ SALÁT S ČEKANKOU A KOPREM
FARINATA
BYLINKOVÁ GRILOVANÁ ZELENINA
RAJČÁTKO
KIMCHI
ŘEDKVIČKA
CILANTRO
KLÍČKY
SEZAM

https://www.jimejinak.cz/smetanovy-okurkovy-salat-s-cekankou-a-koprem/

https://www.jimejinak.cz/italsky-street-food-cizrnova-farinata/

https://www.jimejinak.cz/bylinkova-grilovana-zelenina/

Dnešní večeře… Jáhlový knedlík zbyl od oběda, zelí v cukuletu uvařeno… Dobrota😊 Děkuji za recept❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...