- 3 hrnky (á cca 2dcl) celozrnné špaldové mouky jemně mleté
- 3/4 hrnku kvalitního oleje (sezamový, slunečnicový, oříškový…)
- voda dle potřeby, vychází to na 3/4 až jeden hrnek
- špetka soli
- 4 větší jablka
- 3/4 hrnku spařených rozinek
- 1 lžíce skořice
- 1/4 hrnku vlašských nebo jiných strouhaných ořechů
- 3/4 hrnku vlašských nebo jiných ořechů nalámaných na větší kusy
- 4 lžíce sladěnky/sladu (nemusí být)
- 3 lžíce sušeného sladovitu (nemusí být)
- Jako první smícháme mouku, olej, sůl a vodu a uhněteme středně hutné těsto, se kterým se dobře pracuje. Pokud se drobí a je příliš suché, přidáme trochu vody, pokud je moc mazlavé, snese ještě trochu mouky.
- Těsto necháme chvilku v ledničce odpočinout.
- Mezitím spaříme propláchnuté rozinky vařící vodou.
- Potom vykrájíme jablka a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky. Jablka není nutné loupat, ve slupce je spousty prospěšných minerálů, ale pokud je máte rádi oloupaná, nevadí to.
- V míse smícháme nakrájená jablka, skořici, na kusy nalámané ořechy a rozinky.
- Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme z prvního tenký obdélníkový tvar. Těsto by se nemělo lepit, takže není nutné ho podsypávat. Vyválené těsto namotáme na váleček a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Těsto zde rozmotáme, prostředek posypeme mletými ořechy, na to navrstvíme nakrájená jablka s rozinkami, můžeme pokapat sladěnkou a pevně zabalíme. Nejprve přehněte okraje na kratší straně štrůdlu a posléze pevně utáhněte nejdřív jednu delší stranu a přes to druhou. Těsto by mělo zabalit celou náplň a nikde by neměla vzniknout díra. Opatrně prstem upevněte přehyby na těstě, aby náplň nemohla vytéct ven.
- Stejně pokračujte i s druhým štrůdlem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 20-25 minut.
- Po upečení a vychladnutí je možné ho posypat sušenou sladěnkou, pak vypadá jako pocukrovaný, ale není to vůbec nutné, chutná výborně i tak.
Praktické
- Pro bezlepkovou verzi připravte bezlepkové těsto z jáhel, jako v tomto článku a na doslazení použijte namísto sladu bezlepkový sirup (rýžový, kukuřičný apod.).
- Nechte si kousek těsta stranou na opravy. Může se stát, že se vám kus štrůdlu protrhne nebo se vám nepodaří zabalit tak, jak jste chtěla. Pak jednoduše rozválejte těsto na velikost větší, než je díra a přiložte ho, jako záplatu a okraje záplaty prsty pevně přimáčkněte. Pokud vám těsto nezbylo, vyrobte si od oka kousek na opravy (trochu mouky, oleje a vody).
- Pokud máte rádi hrušky nebo jiné ovoce, udělejte si náplň jinou.
- Pokud se vám štrůdl bude zdát málo sladký, dejte příště víc rozinek a pokapejte víc sladěnkou.
- Jako náplň se dá použít cokoliv, klidně i falešná tvarohová z tofu a sladěnky, nebo povidlová či maková.
- Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou.
- Místo oříšků použijte mandle nebo slunečnicová semínka.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Máme doma remosku tak jsem štrůdl proměnila v koláč 🙏🏻🍎 naprostá dokonalost
Hezke odpledne, chystam se pect poprve, ale mam jen klasickou (necelozrnou) spaldovou mouku z retezce, da se take pouzit? Mate prosim nekdo vyzkousene, jestli se pak testo netrha?