- plech, hrnec nebo pekáč
- zavařovací sklenice s víčkem
- ponorný mixer
- 3 kg vyloupaných švestek
- 1/2 lžičky soli
Recept na švestková povidla bez cukru
- Zapneme troubu na 180°C.
- Švestky omyjeme a vypeckujeme.
- Vložíme je do hrnce, posolíme a dáme bez vody pod pokličku podusit do trouby nebo na sporák.
- Jakmile pustí šťávu, rozmixujeme je a vrátíme už bez pokličky do trouby.
- Pečeme je pak podle potřeby 3-5 hodin, dokud nezhoustnou.
- Občas promícháme, aby se nahoře neudělala krusta.
- Správnou hustotu poznáme tak, že při potažení vařečkou se hmota neslévá, ale zůstává prázdná cestička viz foto.
- Hotová povidla přendáme do předem vypláchnutých a vysušených sklenic.
- Obrátíme víčkem dolů a necháme zchladnout.
- Po zchladnutí zkontrolujeme, že se všechna víčka chytla. Která nedrží, přendáme do lednice a brzy sníme.
- Pokud nestihneme povidla v dohledné době zkonzumovat, raději ještě sterilizujeme viz dále.
Obměna
- Do povidel se někdy přidává pro vůni a také kvůli konzervaci a dezinfekci rum.
- Zajímavý tip je také povidla na závěr zakápnout rumem a ten zapálit – vznikne krustička a je vydezinfikováno.
- Do povidel můžete také přidat koření. Pro švestková povidla je typická skořice, hřebíček a badyán. Buď použijete lžičku mletého koření nebo dáte do gázy celé kousky (1 skořice, 2 badyány, 3 hřebíčky) a před plněním lahviček je odstraníte.
- Pokud nechcete čekat několik hodin, vyrobte si marmeládu. Podle potřeby ji můžete dosladit a zahustit viz tento článek.
Praktické rady pro výrobu povidel ze švestek
- Čím zralejší jsou švestky, tím sladší bude výsledek.
- Čím šťavnatější, tím déle se budou péct.
- Pokud několik hodin nemůžete zamíchat a udělá se krusta (nebo dokonce spálená krusta), prostě jen sundejte tuto část a zbytek povidel použijte. Nespálená je velmi chutná.
- Povidla můžete dělat v hrnci, pekáči nebo na plechu. Čím nižší vrstva, tím dříve jsou hotová.
- Povidla můžete také připravit klasicky na sporáku, trouba má tu výhodu, že nám povidla při vaření nepřekážejí.
- Další výhodou trouby je, že povidla v ní můžeme dělat přes noc. Pokud se nám večer nezdají dostatečně hustá a bojíme se, že by se v noci spálila, dáme troubu jen na 50°C . Ráno ověříme hustotu, opět je přivedeme k varu a máme hotovo.
- Sklenice na povidla vybírejte podobné velikosti kvůli sterilizaci.
- Hotová povidla skladujte běžně na chladnějším místě, není nutné je mít v lednici.
- V zimě se takto zpracované ovoce hodí na různé dezerty, dorty anebo i na vánoční cukroví.
Sterilizovaní povidel
Je několik variant jak marmeládu sterilizovat. Mně se osvědčilo sterilizování v troubě (když jich mám víc) nebo v hrnci přímo na plotně, když mám skleniček jen pár.
V troubě
- Do předehřáté trouby na 180°C dáme hrnec nebo vyšší pekáček, do kterého naskládáme naplněné a zavíčkované skleničky.
- Hrnec naplníme teplou vodou, skleničky by měli být do 2/3 ponořené, víc ne.
- Dáme do trouby na 180°C a počkáme, až uvnitř sklenice začne marmeláda bublat. Pak sterilizujeme ještě 20 minut.
Na sporáku
- Do hrnce (velikost zvolte podle množství sklenic) dáme sklenice s marmeládou a zalijeme je do 2/3 teplou vodou.
- Vaříme asi 35 minut.
Po sterilizaci sklenice otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Potom zkontrolujte, zda se všechna víčka “chytla”. Pokud se některé nechytí, dejte marmeládu do lednice a snězte ji co nejdříve.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Ahojky, chystám se letos na povidla bez cukru, máme úrodu. Chtěla jsem se prosím zeptat, nepřipalují se povidla na dně pekáče nebo hrnce? Dříve jsme dělali povidla s cukrem několik hodin na plotně a tam byl fígl v tom, že se nesmělo míchat, jinak se připalovalo. Míchalo se chvilku ke konci, než bylo hotovo. Tak jestli toto teda stačí promíchat občas a nepřipálí se? Nebo používáte speciální hrnec? Moc děkuji za radu.
Ahojky!Je mi krásně s jídlem podle JJ.Je mi krásně večer při poslouchání Evičky.Je mi krásně s novou energii do dalšiho snažení a vaření!Moc děkuji!Blanka😃