Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tempeh po Marocku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Recept inspirovaný marockou kuchyní. Lehce nasládlá chuť a vůně koření ras el hanout tvoří úchvatnou kombinaci, kterou stojí za to zkusit.

Ingredience
1 porce
  • tempeh
  • olej
  • mandle
  • pórek
  • čerstvý česnek s listy
  • sezamová semínka
  • tamari
  • rozinky
  • koření ras el hanout
  • sůl
  • quinoa
  • loupané adzuki fazole
  • daikon
  • čerstvá petržel
  • kuzu
  • citrónová šťáva
  • voda

Trvalo mi 4 roky než jsem se odhodlala to s vámi zkusit. Motivací je syn. Měl flíčky na kůži – plíseň. Tak jsem...

Jak připravit marocký tempeh se zeleninou

  1. Uvařte quinou a fazole adzuki.
  2. Zatím co se adzuki a quinoa vaří, připravte si tempeh.
  3. Do pánve nalijte olej a přidejte daikon nakrájený na kostičky, sezamová semínka, tempeh nakrájený na kostičky, rozinky, mandle, koření a nasekaný česnek. 
  4. Restujte na středně vysokém plameni. Po několika minutách přidejte tamari, promíchejte a podle potřeby dochuťte.
  5. Ve sklenici studené vody rozpusťte 1 čajovou lžičku kuzu. Nalijte do pánve a vše za stálého míchání několik minut vařte. Musí se vytvořit hustá omáčka.
  6. Jakmile jsou quinoa a adzuki uvařeny, smíchejte je, dochuťte čerstvou petrželkou a servírujte jako přílohu. Na talíři všechno znovu posypejte čerstvou petrželkou a pokapejte citrónovou šťávou.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Jídlo je velmi rychle hotové. Pokud si fazole uvaříte předem, zabere vám příprava opravdu pár minut.
  • Ras el hanout je orientální marocká směs koření, kterou v kuchyni určitě užijete i v jiných receptech.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) namísto tempehu a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.

Obměna

  • Místo quinoi můžete zvolit jakoukoliv obilovinu, místo adzuki jiné fazolky.
  • Místo kuzu můžete k zahuštění použít rýžový nebo kukuřičný škrob.
  • Pokud nemáte mladý česnek s listy, použijte česnek normální.
  • Místo rozinek můžete použít třeba sušené meruňky nebo švestky.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření. Pozor na velké tvrdé kusy mandlí.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

49 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jak to, že zde jsou v receptu rozinky? Rozinky nevadí? Vždyť obsahují jednoduchý cukr? Nebo ne? Já to chápu tak, že je to kombinace ovoce a obilí. To nevadí? Děkuji.

Loupané adzuki fazole je loupané mungo? :)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pečený květák se špaldou a tofu smaženicí

Máte rádi obalovaný květák? Vyzkoušejte tuto jeho zdravou a lahodnou verzi. Příprava tohoto pokrmu zabere trochu času, ale výsledek stojí za to. Chuť tohot...

Vypečená cizrnová bašta

Je to bašta! A vypečená, protože je v ní pečený batát a červená řepa. Pokud si jí připravíte podle receptu, pak uvidíte, jak ten název pasuje.

Dýňové kari

Dýně je královnou tohoto ročního období a pokud si z ní připravíte tohle kari, určitě si ji zamilujete.

Tempeh s tuřínem a arašídovou omáčkou

Pokud milujete kontrasty na talíři, tohle jídlo vám bude určitě chutnat. Na kontrasty chutí i konzistencí je tento recept velmi bohatý. Pokud se do něj pus...
25
7

Jáhlová kaše s pečenou řepou a černou čočkou

Když se kouknete na ingredience asi nebudete mít chuť se do toho receptu pustit. Jedna porce a tolik věcí! Ale bez práce nejsou koláče a tahle kaše je fakt...

Tofu s rýží, čočkou a zeleninovou zálivkou

Lahodné, bezlepkové, rychlé, barevné, chutné … Tofu s tímto dipem je pochoutka. Dip lze přizpůsobit podle sezóny a dostupné zeleniny.