- 1 velký pomeranč – šťáva
- šťáva z půlky citrónu
- tempeh
- sůl
- 2 lžičky rýžového sirupu
- pepř
- 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
- fenykl
- nudle na ramen
- pažitka
- shishimai papričky
- černá sezamová semínka
- olej
- tamari
- rozinky
Jak připravit tempeh s omáčkou z citrusů a fenyklem
- Do mísy nalijte citrónovou a pomerančovou šťávu. Přidejte špetku soli, rozinky, škrob a promíchejte.
- V pánvi rozehřejte olej, přidejte plátky fenyklu a opečte, pak přidejte trochou vody, dokud se fenykl nepodusí a nevytvoří se trochu opečená kůrka.
- Na další pánev nalijte trochu oleje, přidejte tempeh nakrájený na ne příliš silné plátky a z obou stran opečte.
- Po opečení tempeh přelijte omáčkou a vařte, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Uvařte nudle podle návodu na obalu. Po uvaření je zakápněte trochou tamari.
- Nudle, fenykl a tempeh s omáčkou posypte opečenými semínky sezamu, pažitkou a vločkami červené papriky.
Praktické
- Omáčka musí být nepříliš hustá.
- Množství ingrediencí upravte podle počtu strávníků.
- Toto je jídlo sváteční, obecně se vyhýbáme kombinace obilovin a ovoce ze zdravotních důvodů. Jednou za čas si takovou kombinaci můžeme dopřát, ale nemělo by to být pravidelně.
- Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu nebo domácí nesójový tempeh (čočkový, hrachový, cizrnový apod.) a hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari.
- Pro bezlepkovou dietu použijte jako přílohu bezlepkové nudle (rýžové, kukuřičné apod.)
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv červenou i trochu pálivou papričku.
- Jako přílohu můžete podávat jakékoliv nudle.
- Místo tempehu můžete použít tofu.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale vynechte pálivé papričky a pepř a uberte sůl a olej.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Dobrý den. Dnes jsem hledala pokrm, ve kterém bych zužitkovala několik starších ingrediencí z lednice. Např. přestárlý seschlý pomeranč, nebo tempeh již nějakou dobu načatý. A také můj oblíbenec fenykl. A našla. A děkuji Vierce za vynikající nečekanou dobrotu. Nudle Udon nahradily špecle. Nasládlá jídla nemám ráda. Bála jsem se rýžového sirupu a vynechala ho. Rozinek jsem dala jen pár a ještě je rozkrájela, abych nezakusovala velké sladké sousto. No a ona tam ta sladkost patřila. Asi na doladění kyselosti citrusů. Byl to skvělý oběd. Děkuji.
Vynikající! Nepochybovala jsem ani trochu, že mi bude chutnat a když jsem sehnala fenykl, musela jsem recept vyzkoušet – lahoda😋