Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Tofu s indickým chutney, černou čočkou a pohankou

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim

Máte rádi indickou kuchyni? Toto ostřejší jídlo vás jistě potěší a zahřeje v chladných dnech.

Ingredience
2 porce
Chutney ingredience:
  • 200 g čerstvých rajčat/rajčatový protlak
  • 100 g neslazených datlí
  • 1 stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • sůl
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • červené a zelené chilli čerstvé
  • 2 lžičky tamarindové pasty
  • čerstvá petrželka
Další ingredience:
  • bylinkové tofu
  • 80 g černé čočky
  • 80 g pohanky
  • olivový olej
  • 1 stroužek česneku
  • citronová kůra

Víte co to je histaminová intolerance a jak se projevuje? Aleny syn se stále osypával, měl nateklé dlaně a chodidla, ...

Jak připravit indické jídlo s černou čočkou a pohankou

  1. Nejdříve si připravíme chutney. Odstraňte slupky z rajčat tak, že je na několik sekund ponoříte do horké vody.  Sloupněte slupku, nakrájejte dužinu a odstraňte semena.
  2. Na pánvi opékejte kmín. Pak jej vložte do hmoždíře a rozdrťte. Přidejte také koriandr, česnek, zázvor a sůl. Rozdrťte až vznikne pasta.
  3. Dejte do mixéru rajčatovou dužinu, pastu z hmoždíře, přidejte datle, tamarindovou pastu a chilli papričky. Krátce rozmixujte, ale ne na kaši! Pak dejte chutney na pánev a povařte několik minut, dokud nezhoustne. Nechte vystydnout a vmíchejte petrželku nebo koriandr.
  4. Uvařte čočku a nechte stranou. Uvařte pohanku a nechte stranou.
  5. Do pánve vlijte olej, nastrouhanou citronovou kůru a prolisovaný česnek. Začněte opékat, přidejte vařenou čočku a pohanku. Dobře promíchejte. Nakrájejte tofu na kostky a dejte povařit na dvě minuty do slané vody.
  6. Na talíř naservírujte čočku s pohankou, navrch dejte tofu a polijte s chutney. Navrch ještě přidejte petrželovou nať a čerstvou feferonku.

Praktické

  • Základ indické kuchyně je koření, bez něho by ani nebylo možné nazvat recept indickým. Pokud nemáte tyto ingredience, tak se vyplatí je pořídit, protože tyto z receptu nelze vyloučit. Pokud vám indická kuchyně chutná, určitě si nakupte vše potřebné. Koření vydrží ve spíži dlouho a můžete ho použít na cokoliv.
  • Rajčata nebo protlak používáme jen pokud nemáme potíže s ledvinami či klouby.
  • Tofu dáváme jen trochu a pouze pokud máme dobré trávení a nevadí nám kombinace dvou luštěnin, jinak tofu nebo čočku vynecháme a necháme jen jedno či druhé.
  • Praktické jídlo do krabičky na cestu či do práce.
  • Chutney je dobré i vychladlé.

Obměna

  • Místo čerstvých rajčat (která já v Itálii ještě mám) můžete použít protlak bez cukru a éček.
  • Můžete zvolit jinou luštěninu nebo obilovinu.
  • Místo petrželky použijte koriandr, pokud vám chutná.

Děti

  • Pikantní kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

 

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Neměla jsem doma tamarindovou pastu, ale přesto jsem recept vyzkoušela. Chutney je skvěle dochucené a čočka i pohanka jsou v této kombinaci výborné. Syn mi řekl, ať si tento recept zapamatuji, abych ho mohla zopakovat. Takže dávám do oblíbených receptů. Vierko děkuji moc za skvělý recept 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kořeněný květák na zahřátí

Krásný zahřívající pokrm s jednou nečekanou ale velmi chutnou ingrediencí, která z obyčejného květáku dělá luxusní. Jídlo je velice jednoduché na přípravu ...

Jihoindický kořeněný patizon

Tento recept je taková moje malinká obměna originálu. Původní recept je z lilku, ale když nám zahrada nadělí spoustu patizonů, hodí se každý nápad, jak je ...

Bob po indicku

Jestli se v Indii používá bob, to opravdu nevím, ale záleží na tom velmi málo. Koření dokáže zázraky s jakoukoli přísadou a tak tato byla volba jasná. Po s...

Prokládaná quinoa s růžovou salsou

Zdravé, přirozeně bezlepkové, kořeněné jídlo, ideální pro zimní období, protože dovede krásně zahřát. V tomto receptu hraje důležitou roli koření. Indické ...

Dušený batát Katmandu

Je to chuťově velmi zajímavé jídlo, které si obzvlášť vychutnáte, pokud nevynecháte žádné koření.

Pečený květák s indickou omáčkou

Tento recept je pro milovníky exotiky, koření a pikantního jídla. Opravdu vás zahřeje a je jednoduchý i rychlý na přípravu.