Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Tofu s rýží a celerem

Uvařeno
bez lepku
bez vajec

Pro milovníky jednoduchých a rychlých receptů, syté a výrazné jídlo, které doufám zachutná i vám.

Ingredience
1 porce
Na celer:
  • několik plátků celeru
  • 2 lžičky hořčice
  • 2 lžičky tamari
  • stroužek prolisovaného česneku
  • olej
Na tofu s rýží:
  • tofu natural
  • kus pórku
  • olej
  • špetka černuchy
  • špetka kmínu
  • špetka kurkumy
  • špetka mleté papriky
  • špetka sušeného zázvoru
  • sůl
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • citrónová šťáva z půlky malého citrónu
  • basmati rýže
  • čerstvá cibulka

Kdosi mi vyprávěl příběh o malém chlapci, který byl houbařit se svým otcem. Houby je zavedly až k státní hranici, kde...

Jak připravit celerové plátky s rýží a tofu

  1. Nakrájejte celer na tenčí plátky.
  2. V misce promíchejte hořčici, tamari a prolisovaný česnek. V kašičce obalte plátky celeru.
  3. Pekáček potřete olejem a plátky pečte v troubě bez otáčení do změknutí celeru.
  4. Dejte vařit rýži, jak jste zvyklí.
  5. Na pánev dejte olej, pórek nakrájený na malé kousky a všechno koření. Lehce osmahněte a podlijte trochou vody, aby se pórek nepálil.
  6. Po několika minutách prsty rozdrobte tofu na pánev, podlijte troškou vody a asi 4 minuty duste. Ke konci varu přidejte citrónovou šťávu a lahůdkové droždí. Promíchejte.
  7. Servírujte rýži s plátky i tofu posypané cibulkou.

Praktické

  • Celer můžete péct i ve fritéze.
  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Pro verzi bez sóji použijte cizrnové tofu a hrachovou, pohankovou nebo cizrnovou tamari namísto sójové.

Obměna

  • Můžete přidat jakoukoliv posypku.
  • Místo rýže můžete použít jakoukoliv obilovinu.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro malé děti.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc jsem si pochutnala. Díky

Je to jen pro klubaky děkuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Špízy z fritézy

Křupavé špízy z tofu podávané s pikantní omáčkou. Nenechte se odradit množstvím ingrediencí, je to opravdu snadné a během chvíle připravíte velkou dobrotu....

Tofu s cuketou

Lehké a chutné jídlo, které je skvělou volbou pro letní dny. Rychlý recept, který máte během pár minut na stole.

Podzimní linguine s kaštany

Typický podzimní recept plný chutí, barev a kontrastů. Nám moc chutnal, doufám, že potěší i vás.

Žampiony s tofu na rýžových těstovinách

Snadný, rychlý a zdravý oběd či večeře. Smícháním pár ingrediencí dostaneme chutný pokrm.

Nadívané Portobello

K podzimu patří houby a toto je malý nápad jak podávat houby portobello. Perfektní volba pro zdravou večeři nebo jako efektní předkrm, kterým zaručeně ohro...

Daikon rolky

Daikon rolky jsou lehký a chutný pokrm, kde tenké plátky daikonu obalují voňavou směs, která se při opékání krásně propeče. Díky jednoduché přípravě a skvě...