Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Tuříňačka – bramboračka z tuřínu

Uvařeno
bez lepku
sezóna zima

Tuřín má blahodárné účinky na močové cesty, dýchací cesty, pleť i potíže s dnou, protože krom všech vitamínů, vlákniny a vitamínů, které obsahuje, zbavuje naše tělo účinně i kyseliny močové. Brambory ho v minulosti vytlačily na okraj zájmu, což je velká škoda. Uvařte si z něj super polévku a budete zdraví jako tuřín, jak se dříve říkalo.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1/2 tuřínu
  • 2 listy kapusty
  • 1  mrkev
  • 1 cibule
  • hrnek sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • 3/4 litru zeleninového vývaru/vody
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • 0,5 lžíce umeocta
  • koření: 1 lžička mletého koriandru, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička mleté hořčice, 2 bobkové listy, 2 kuličky pepře
  • 1 lžíce oleje
  • špetka soli
  • jako posypka: jarní cibulka

K účasti na programech Jíme Jinak mě motivovaly naše děti a jejich partneři, kteří se stravují jinak už dávno a já js...

Jak uvařit bramboračku z tuřínu
  1. Houby zalijeme horkou vodou nebo vývarem a necháme asi 20 minut nasáknout.
  2. Dáme ohřát zeleninový vývar a očistíme zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemné kostičky, mrkev na menší a tuřín na větší kostičky, kapustu na proužky.
  3. Na dno hrnce dáme olej, přidáme nakrájenou cibuli, lehce posolíme a krátce orestujeme.
  4. Po chvíli přidáme mrkev, tuřín, kapustu a koření. Za občasného míchání zeleninu orestujeme.
  5. Přidáme namočené houby a vývar/vodu,
  6. Vaříme cca 20 minut do změknutí zeleniny a hub.
  7. Když je zelenina měkká, přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Necháme ještě lehounce povařit a vypneme.
  8. Do polévky rozmícháme bílou miso pastu a pokud je potřeba, přidáme umeocet, aby polévka dostala říz.
  9. Podáváme s čerstvou jarní cibulkou nasekanou na drobno.
💡TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.
Praktické
  • Tuřín jsou ty žluté kostičky na fotce. Chutná podobně jako kedluben, možná jemněji. Návštěvy obvykle myslí, že se jedná o brambory. Aby tuřín chutnal jako brambory, je potřeba ho uvařit do měkka – píchněte do něj vidličkou pro kontrolu.
  • Pokud by byla polévka pro vás příliš sladká, přidejte na konci ještě trochu sójové omáčky.
  • Polévka je přirozeně bezlepková, v případě použití sójové omáčky volíme tamari.
  • Pro verzi bez sóji vynecháme sójovou miso pastu a omáčku, dochutíme solí, případně nahradíme hrachovou či jinou bezsójovou verzi omáčky a pasty.
  • Máme-li potřebu polévku zahustit, přidáme ke konci lžíci ovesných vloček (pro bezlepkovou verzi bezlepkové vločky) nebo zavaříme lžičku kukuřičného škrobu předem rozmíchaného ve studené vodě. Pokud nám nevadí nakyslá chuť, můžeme zavařit rozmíchaný kvásek.

Obměna

  • Místo tuřínu můžete dát kedluben, topinambur nebo taro bramboru, případně batát, který je ale hodně sladký.
  • Koření dejte, jaké máte rádi, můžete vyměnit to moje za klasiku jako je jalovec a nové koření.

Děti

  • S ohledem na použité koření a houby doporučujeme zařadit polévku cca od 1,5 roku, budeme šetřit s olejem a se solí.
  • Pro konvenčně se stravující děti není problém podávat polévku již od 1 roku.

PS: Jde hubnout a normálně jíst? Pojď to zjistit! 😁

Tisíce lidí s námi shodily 5 kg za 14 dní. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček s výbornými recepty, videa, jemné cvičení - a živou podporu! Už za 2 týdny uvidíš výsledky. Mrkni na výzvu Hubneme do plavek a naskoč!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
10. 2. 2024

S čerstvými shiitake,žeruchou (vňať došla) ráno potešila_ časť som odložila do esbitky a na obed som do nej pridala kyslú kapustu,k tomu
https://www.jimejinak.cz/fazolove-karbanatky/ a opäť dobrá dvojka
do kompletky

Výborná 😊👌

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Čočkovo-houbové karbanátky bez masa

Veganské, bezlepkové karbanátky ze sušených hub a červené čočky chutnají, jako by byly obalované ve strouhance. Jsou velmi syté, nedají moc práce chutnaly ...
9
18

Houbová polévka

Máte čerstvé nebo sušené houby a nevíte co s nimi? Zkuste tuto naši oblíbenou houbovou polévku. Když ji ještě posypete chlebovými krutony, bude se oblizova...

Cuketovo-kapustová polévka s rýžovými prstýnky

Přirozeně bezlepková polévka s těstovinami a voňavým kmínem je výborná. V sezóně cuket a kapusty je tohle zpracování skvělý způsob jak tyhle dvě zeleniny v...

I my se vás musíme zeptat na cookies

Naše stránky používají k ukládání drobných údajů cookies. Váš souhlas s jejich použitím nám pomáhá tvořit lepší obsah, přehlednější stránky a více vám porozumět. Nesouhlas může způsobit, že stránky nepoběží správně a nebudete z nich mít takovou radost :-)

Funkční nastavení potřebujeme (vždy aktivní)

Díky nim stránky správně fungují a vy z nich máte radost.

Statistiky pro lepší obsah

Protože souhrnně víme, kolik lidí k nám chodí, co u nás čtou a kde máme stránky vylepšit.

Marketing a Videa

Snažíme se vám nabízet upoutávky na programy a témata, které vás zajímají. Bez zaškrtnutí budeme věštit z křišťálové koule :-) Pokud nesouhlasíte, nemohou se zobrazit ani video přehrávače.