Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Ukrajinská Kuťa

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Kuťa je tradiční ukrajinské jídlo podávané jako dezert na Vánoce, ale i v průběhu roku. Jednoduchá kombinace krup, máku a kokosového oleje vytvoří báječnou souhru chutí. Dá se jíst na snídani nebo jen tak, když přijde chuť…

Ingredience
pro 2 porce
  • 1 hrnek dopředu uvařených krup
  • 1 lžíce kokosového oleje (nejlépe v RAW či BIO kvalitě)
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce mletého máku
  • 1,5 lžíce rostlinného sirupu nebo sladu
  • volitelné: půl hrsti rozinek a 0,5 jablka

Jak připravit jídlo Kuťa

  1. Dopředu si dle návodu připravíme kroupy nebo použijeme kroupy již uvařené z předchozího dne.
  2. V malém hrnci na nejnižším plameni rozehřejeme kokosový olej.
  3. Opražíme vlašské ořechy nasucho na pánvi.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Opražené ořechy posekáme nadrobno.
  6. Do mísy vložíme uvařené vlažné kroupy, přidáme mák, ořechy, roztopený kokosový olej nebo kokosové máslo a osladíme dle chuti sladem nebo sirupem.
  7. Můžeme přidat také rozinky (třeba namočené v mirinu/rumu) či jiné sušené ovoce a na kousky nakrájené (nebo nahrubo strouhané) jablko. Ale Kuťa je dobrá i zcela bez ovoce.

Praktické

  • Pokud chcete tento recept jako příležitostný dezert, přidejte ovoce dle chuti. Můžete zkombinovat ovoce čerstvé (či mírně podušené) a sušené nebo dát jen jedno z toho. Doporučujeme jablka, hrušky nebo švestky.
  • Pokud Kuťu chcete jíst jako snídani, není vhodné obilovinu (kroupy) kombinovat s ovocem (tato kombinace v těle kvasí a způsobuje pálení žáhy). Kuťa je výborná i bez ovoce, jen oslazená rostlinným sladidlem! Máme vyzkoušeno, že se k ní na snídani hodí napařená mrkev nakrájená na špalíčky.
  • Kroupy můžete nahradit i špaldovým kernottem nebo případně i jinou obilovinou (vařená rýže, jáhly).
  • Vlašské ořechy zaměnit za mandle nebo lískové oříšky.
  • Kuťu si doslaďte podle chuti. Můžete použít slad nebo třeba rýžový sirup.

    PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

    Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

    15 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Dobroučké ❣️

    Jaroslav Hlávka
    10. 3. 2025

    Sobotní snídaně před rodinným výletem 🙂

    Ukázat další komentáře
    Schovat štítky

    Vyzkoušejte také

    Reveňová bublanina

    Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

    Rebarborový koláč s chia semínky

    Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...