- václavky (hlavičky)
- 1 cibule
- lžička soli
Na nálev:
- 700 ml vody
- 300 ml jablečného octa
- 300 g rýžového sirupu
- 10 g soli
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 0,5 lžičky tymiánu
- 0,5 lžičky mletého koriandru
- 8 kuliček pepře
- 8 kuliček nového koření

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Jak připravit nakládané václavky
- Ze surovin na nálev uvaříme lák. Dáme vše společně vařit, když přijde voda k varu, ztlumíme a vaříme na mírném plameni 5 minut. Necháme vychladnout a připravíme václavky.
- Kloboučky václavek nejprve spaříme vroucí vodou – dáme je do hrnce či velkého síta a nalijeme na ně vroucí vodu. Pak je propláchneme studenou. Tímto procesem se zbavíme velké části šupinek a nečistot.
- Přendáme václavky do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme na mírném plameni 5 minut. Během varu se dělá pěna, která vynáší nečistoty a šupinky, které sbíráme z povrchu sítkem. Povařené václavky propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
- Přendáme je do vymytých sklenic (nabíráme hrstě a sypeme do lahví), které plníme cca 3 cm od okraje. Naplněné sklenice zalijeme vývarem přes sítko, aby nám do václavek nepřišlo koření.
- Necháme 8 hodin (nebo klidně přes noc) nasáknout nálevem. Pak nálev dolijeme až pod hrdlo, přidáme kousek cibule navrch, zavíčkujeme a sterilujeme ponořené ve vodě do 2/3 lahviček na 95 °C 20 minut.
Praktické
- Počítejte s tím, že václavky velmi zmenší svůj objem, když odkrájíte nožičky a povaříte je. Z plného košíku mívám 5 lahviček, jaké vidíte na fotce.
- S povařenými václavkami se nijak extra neskládám, nabírám je po hrstech a plním lahvičky, jde to rychle od ruky.
Obměna
- Koření můžete obměnit podle vašich chuťových preferencí. Jako základ považuji nové koření, pepř a bobkový list.
- Ocet, sůl a sirup dejte také podle své chuti, zda chcete nálev kyselejší, slanější či sladší.
- Rýžový sirup můžete nahradit sladem, pokud nemáte problém s lepkem.
Děti
- Nakládané houby dáváme dětem cca od 2 let. Pokud jim však běžně dáváte kupovanou nakládanou slanou zeleninu jako okurky apod., bez obav jim dejte i domácí václavky.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
eště umět sbírat ty Václavky.