Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Veganský Unagi Don

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

Upravená verze slavné japonské klasiky Unagi Don nebo Unadon podle Unagi (úhoř) a donburi (rýžová miska). V mojí verzi úhoře nahradil lilek a výsledkem je fantastické a chutné veganské jídlo pro milovníky asijské kuchyně.

Ingredience
  • 3 dlouhé lilky
  • pažitka
  • olej
  • 2 lžíce tamari
  • 2 polévkové lžíce mirinu
  • 1 lžička rýžového sirupu
  • 1/2 sklenice vody
  • kukuřičný škrob dle chuti
  • sezamová semínka
  • řasa nori (volitelné)

Po dvou nedonošených dětech jsem byla vyřízená. Ukázalo se, že mám alergii na lepek a mléko a učila jsem se vařit bez...

Recept na lilkový Unagi Don

  1. Lilky napařujte asi 10 minut.
  2. Lilky otevřete “motýlkovým” řezem (viz foto) a poté udělejte vodorovné řezy. Lilek posypejte kukuřičným škrobem.
  3. Smíchejte vodu s mirinem, rýžovým sirupem a tamari.
  4. Rozehřejte pánev s olejem a opečte lilek na středně vysokém plameni, dokud se neobjeví kůrka. Opečte z obou stran.
  5. Omáčku přelijte přes lilek a vařte, dokud se nevsákne. Posypte sezamovými semínky, proužky mořské řasy nori a pažitkou. Podávejte s rýží.

Praktické

  • Při opékání lilek otáčejte pomocí široké špachtle.
  • Doba dušení na páře může být jiná, záleží na velikosti i jakosti vaší zeleniny. Nesmíte ovšem lilek dusit do rozvaření.
  • Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
  • Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

     

    DETOX SADA NA PODZIM
    Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
    Stáhni si ZDARMA

    PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

    Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

    Buďte první, kdo napíše komentář

    Vyzkoušejte také

    Zelenina s omáčkou Mitarashi

    Tento recept je velmi rychlý a chutný. Při přípravě omáčky jsem se inspirovala japonským receptem Dango Mitarashi. Zkuste ho a dejte vědět, jak vám chutnal...

    Tofu Kung Pao

    Zjednodušená bezmasá verze oblíbeného asijského jídla. Příprava tohoto pokrmu je opravdu velmi jednoduchá, suroviny zredukované na kost, ale i přesto je to...

    Sunomono – japonský salát s okurkami a wakame

    Sunomono, což v japonštině znamená “věci ochucené octem”, je zvláštní salát, jehož verzí je mnoho, ale můj oblíbený je klasický s okurkami. Kon...

    Tofu na fenyklu

    Připrav si lahodné tofu na fenyklu s pikantní omáčkou plnou exotických chutí. Tofu pečené do křupava a podávané s rýží nebo nudlemi je skvělou alternativou...

    Zimní donabe

    Zajímavý recept na zimní donabe plný zdravých ingrediencí jako je tofu, rýže a různé druhy zeleniny. Stačí smíchat ingredience, nechat vařit a pak si lahod...

    Tofu na balzamiku

    Tofu si s balzamikem hodně rozumí, výsledkem je opravdu výborný recept, který vás, jak doufám, potěší a zachutná jako mně.