- 3 dlouhé lilky
- pažitka
- olej
- 2 lžíce tamari
- 2 polévkové lžíce mirinu
- 1 lžička rýžového sirupu
- 1/2 sklenice vody
- kukuřičný škrob dle chuti
- sezamová semínka
- řasa nori (volitelné)
Recept na lilkový Unagi Don
- Lilky napařujte asi 10 minut.
- Lilky otevřete “motýlkovým” řezem (viz foto) a poté udělejte vodorovné řezy. Lilek posypejte kukuřičným škrobem.
- Smíchejte vodu s mirinem, rýžovým sirupem a tamari.
- Rozehřejte pánev s olejem a opečte lilek na středně vysokém plameni, dokud se neobjeví kůrka. Opečte z obou stran.
- Omáčku přelijte přes lilek a vařte, dokud se nevsákne. Posypte sezamovými semínky, proužky mořské řasy nori a pažitkou. Podávejte s rýží.
Praktické
- Při opékání lilek otáčejte pomocí široké špachtle.
- Doba dušení na páře může být jiná, záleží na velikosti i jakosti vaší zeleniny. Nesmíte ovšem lilek dusit do rozvaření.
- Lilek patří k zeleninám, které nejsou základem našeho jídelníčku. Pokud vám ale rostou na zahradě nebo vám je dovezl farmář s bio bedýnkou, neváhejte si s nimi zpestřit jídelníček.
- Pro verzi bez sóji použijte nesójovou tamari, např. hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Buďte první, kdo napíše komentář