Domů > Zdravé recepty > Polévky > Vývary

Vegetariánské Dashi (vývar)

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Pravý Dashi vývar se vaří z řasy Kombu a sušených vloček tuňáka. Tento vývar je v Japonsku velmi oblíbený a díky řase Kombu obsahuje velké množství minerálů a enzymů. My vaříme jeho rostlinnou verzi, která je velmi posilující a čistí organismus. Vývar chutná trochu jako hovězí a hodí se jako základ do polévek a omáček, zkrátka všude tam, kde byste použili masový nebo zeleninový vývar.

Ingredience
pro 4 porce
  • 10 g řasy Kombu
  • 100 g čerstvých houbiček shiitake nebo 4ks sušených
  • 1 litr studené vody

Po roce jdu na kontrolu na ortopedii. Jak se asi vyvíjí artróza kolene? Jsem bez berlí, ale přesto se trochu bojím, j...

Jak připravit dashi vývar

  1. Nejprve namočíme řasu Kombu do litru studené vody a necháme ji alespoň půl hodiny změknout. Pokud použijeme sušené houbičky, je dobré je také namočit, můžete i přes noc.
  2. Přelijeme vodu i s řasou do hrnce, přidáme houbičky a dáme vařit. Nesolíme!
  3. Vaříme asi 30-60 minut.
  4. Po té vývar zcedíme a můžeme ho použít.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Uvařené houby a řasu Kombu skladujte zvlášť mimo vývar a můžete je již uvařené znovu použít do polévky či jiného pokrmu.
  • Pokud vývar nepoužijete ihned, dejte ho do sklenice a skladujte v lednici. Použít ho můžete dokud voní, což je asi 3 dny.

Obměna

  • Místo houbiček shiitake můžete použít jakékoliv jiné houby, např. hlívu ústřičnou.

Děti

  • Vývar je vhodný pro děti od 1 roka.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

12 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
22. 6. 2023

Vynikající ♥️

Ilona Čevelíková
25. 2. 2020

Dnes budu zkoušet s hlívou. Už se těším🙃

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Jahodovo-rybízový zmrzlinový krém

V horkých dnech přijde k chuti zmrzlinový krém z ovoce a ořechů.

Nakládané smrkové výhonky

Smrkové výhonky jsou léčivé. Můžete z nich připravit sirup, med, naložit je do alkoholu. Nebo jako my do octa a udělat si takové falešné kapary ze smrkovýc...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Houbová smaženice s mangoldem

Už nevíte, co s bujícím mangoldem a čerstvými hříbky? Pokud máte obojího dostatek, vyzkoušejte rychlou smaženici. Po té naší vám nebude těžko, protože je b...