- 3 hrnky špaldové mouky
- 1 hrnek kukuřičné mouky
- 1 hrnek aktivního kvásku
- špetka soli
- rozinky, sušené meruňky
- nasekané mandle
- slunečnicová semínka
- voda nebo rostlinné mléko
- rýžový sirup
- kokos
- citronová kůra
Jak připravit kváskového beránka bez cukru
- Z mouky, kvásku, sirupu, soli, vody nebo mléka vypracujeme vláčné těsto. Ne moc husté, ale ani ne tekuté.
- Zamícháme do něj mandle, semínka, kokos, citronovou kůru a sušené ovoce (může být namočené v rumu nebo mirinu).
- Formu na beránka vymažeme a vysypeme, a na místa, kde mají být oči, vložíme rozinky.
- Naplníme formu těstem a necháme kynout 4 – 8 hodin na teplém místě.
- Pak pečeme asi 50 minut (podle velikosti formy) na 200°C.

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické
- Pokud dáte více sušeného ovoce, nemusíte dávat moc sirupu, ovoce to krásně osladí.
- Beránka můžete polít i polevou, např. mandlovou nebo čokoládovou a třeba zasypat kokosem.
- Kvásek do těsta dejte už aktivovaný – tj. den předem ho vytáhněte z lednice, dokrmte moukou a vodou ve stejném poměru a nechejte 9-12 hodin kvasit. Poté odeberte hrnek do těsta na beránka.
Obměna
- Místo špaldové mouky můžeme použít celozrnnou pšeničnou mouku.
Děti
- Dětem podáváme až od 1,5-2 roku. Pokud už ale dítě jí klasické pečivo a koláče, bez obav mu dáme tuto zdravou alternativu.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Chybi mi mnozstvi vody a sirupu
Beránek chuťově výborný, natřený čokoládovou slastí hořkou je mňamka