Domů > Magazín > Blog

Voňavé jedlé květy trnovníku akátu

Věděli jste, že v některých zemích se květy akátu přidávají do pokrmů a používají se jako
koření?

Čtěte na toto téma dále

None found

Účinky akátu

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Trnovník akát (Robinia pseudacacia) patří k nejlepším medonosným rostlinám. Kromě květů je celá rostlina jedovatá, zejména kůra (i když je sladká a připomíná lékořici) a lusky. Květy jsou však chutné a léčivé. Mají tyto účinky:

  • močopudné
  • spasmolytické
  • zlepšuje trávení
  • projímavé, uvolňuje křeče
  • jako prevence proti selhání ledvin

Kdy sbírat

Sbíráme v květnu, nejlépe kolem poledne. Jedlé jsou pouze květy. V lidovém léčitelství se
používá i kůra. Při sběru dejte pozor na trny.

Recepty

1) Okurkový salát s květy akátu
Ingredience:
1 x salátová okurka
1 x květenství akátu
Jarní cibulka
Olivový olej, sůl, jablečný ocet (dresink).
Otrhejte květy, nakrájejte okurku na plátky, nakrájejte cibulku a dejte do mísy, zalijte
připraveným dresinkem a smíchejte, květy ozdobte salát až na konec.

2) Akátová květenství v těstíčku


Ingredience:
10 – 12 květenství akátu

olej na smažení

na těstíčko:
60 g hladké celozrnné mouky
½ lžičky kypřícího prášku bez fosfátu
120 ml piva nebo sodovky
citrónová kůra
těstíčko můžete osladit sladem, ale není to nutné

Těstíčko doma děláme od oka, mělo by být konzistence o něco hustší než palačinkové těsto. Celá květenství obalte v těstíčku a dejte na rozpálenou pánev a smažte.Můžete je jíst jen tak samotné. Stonky nejezte, po osmažení je odstraňte!

Tip pro vás

  • Toto těstíčko můžete použít i na bezové květy.
  • Těstíčko je možné udělat ve sladké i slané variantě.
  • Místo piva lze použít sodovou vodu.
  • Květy akátu můžete syrové použít jako ozdobu sladkých i slaných pokrmů.
  • Sušené květy přidejte do čajových směsí, krásně směs ovoní.

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Karolina
21. 5. 2025

Chutnají mi jako hrášek. Jím celé i se zeleným zákrovem květů.

Moje dětství – lítat venku a jíst akátové květy

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

18
14

Pojďte s námi také

Až půjdete v létě do kraťasů a plavek, budete rádi, že jsme vás na jaře postrčili! 😉 Budete totiž svršky odkládat s lehkostí a úsměvem. Stačí pár týdnů a ...

Výhodné balíčky potravin si objednejte včas

Pokud jste se přihlásili do programu Jarní očista a chcete využít možnost objednat si v eshopu Paní Dýně zvýhodněný balíček (20% sleva) základních potravin...

Jak nastartovat hubnutí po porodu

Trápí vás poporodní kila a hledáte vhodný způsob, jak je zredukovat? V článku vám prozradíme, jaký přístup k hubnutí zvolit, abyste nepřicházela o energii ...
217
4

Test: Jaký jste typ podle ajurvédy?

Udělejte si rychlý test, abyste zjistili, jaký jste typ podle ajurvédy. Můžete pak snadno regulovat svoji váhu, ovlivnit k lepšímu svoje zdraví, spánek a ž...
39
2

Dieta při žlučníku a ty nejlepší recepty

Trápí vás potíže se žlučníkem? Zjistěte, proč je správná strava klíčová pro vaše zdraví a jak můžete připravit lahodné, zdravé a pro žlučník přívětivé pokr...
107

Únor, měsíc osudové lásky

Astro okénko k měsíci únor: blíží se neuvěřitelné konstelace, nebe zazáří, naše srdce rozzáří! Každý měsíc píšu články o úplňcích a novoluních. Tentokrát j...