Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Zapečená kaše na snídani nebo svačinu

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Venku je opět zima a já dostala chuť na něco zahřívajícího, pečeného. Tak jsem si místo klasické obilné kaše udělala trošku netradiční zahřívací verzi – kaši pečenou. Tato kaše má křupavý propečený povrch a uvnitř je příjemně mokrá a kašovitá. Udělejte změnu a zkuste ji!

Ingredience
na 1 porci
  • 50 g jahel
  • 20 g ovesných vloček (příp. bezlepkových)
  • 170-220 ml rostlinného mléka
  • 1/2 - 1 lžička skořice (dle chuti)
  • sůl

Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

Jak připravit zapečenou kaši

  1. Obiloviny promyjeme a nejlépe přes noc namočíme ve vodě (každou obilovinu zvlášť), ale není nutné.
  2. Pokud jsme namáčeli, vodu slijeme a dáme obiloviny (jáhly a vločky) do hrnce. Pokud ne, tak jen propláchneme a dáme do hrnce.
  3. Zalijeme mlékem a přivedeme k varu.
  4. Osolíme, stáhneme plamen a vaříme cca 20-25 minut, kontrolujeme, zda-li nedochází tekutina, pokud ano, přilijeme mléko.
  5. Předehřejeme si troubu na 200°C.
  6. Jakmile je kaše hotová, přemístíme ji do misky nebo malé formy a dáme do trouby péct cca na 20-25 minut.
  7. Až je povrch kaše zlatavý a upečený, můžeme vypnout a necháme chvíli vychladnout.
  8. Podáváme buď jako snídani například s dušenou dýní, anebo jako dezert třeba s rostlinným jogurtem a ovocem, anebo zalitou obilným sladem či sirupem a posypanou opraženým kokosem nebo oříšky.
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Takto můžeme připravit i zbytky obilovin z lednice. Stačí je trošku rozvařit s rostlinným mlékem a dát péct.
  • Pro bezlepkovou dietu vybírejte bezlepkové ovesné vločky.

Obměna

  • Můžete dát zapéct jen vločky nebo jen jáhly nebo jakoukoliv jinou kaši, např. rýžovou, kroupovou atp.
  • Pokud chcete dát zapéct kaši z větších zrn, je vhodné ji mírně pomixovat.
  • Místo skořice můžete dát i perníkové koření.

Děti

  • Takto připravenou kaši můžeme dát dětem zhruba od 1 roku.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Jaroslav Hlávka
23. 11. 2020

Zatím mě baví testovat nové recepty 😀 Zapečení kaše v troubě, dodá jídlu zase další rozměr. Zapečená kaše na snídani nebo svačinu, polité datlovým sirupem, posypka kokos a mandlové lupínky.

Blanka Slámová
11. 3. 2019

Děkuji, perfektní nápad. Kaše miluji, už vím co budu zítra snídat a to i přesto, že nebude sněžit. Přeji hezký den.

Ukázat další komentáře