Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Zapečené palačinky s houbami a špenátem

Uvařeno
bez mléka
bez vajec

Velice snadný a chutný recept, na kterém si pochutná celá rodina. Připomíná zapečené lasagne. Je skvělý třeba i jako pohoštění pro návštěvu.

Ingredience
Na palačinky
  • 300 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • 30 g kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce sójové mouky
  • 500 ml vody
  • 4 lžíce olivového oleje
  • sůl
Na bešamel
  • 500 ml sójového mléka
  • 15 ml oleje
  • 50 g pšeničné celozrnné polohrubé mouky
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • petrželka nasekaná na drobno
Na náplň
  • houby
  • česnek
  • špenátové listy
  • piniové oříšky
  • sůl
  • pepř
  • olej

Nejsem důsledná a nemám výdrž, sama sebe vnímám, že jsem zatím jen “zdolala první schod” a přemohla tu ne...

Jak připravit zapečené palačinky se špenátem a houbami

  1. Nejprve si připravte bešamel. Všechny ingredience na bešamel vložte do hrnce a velmi dobře promíchejte. Za stálého míchání uveďte k varu a vařte do zhoustnutí. Poté sundejte z plotny. Hrnec s uvařeným bešamelem můžete přikrýt pečícím papírem, aby se netvořil škraloup. Nechte stranou.
  2. Ingredience na palačinky smíchejte v misce. Promíchejte důkladně tak, aby vzniklo jemné těstíčko bez hrudek.  Nechejte asi 15 minut odpočívat a pak na pánvi omaštěné trochou oleje opečte palačinky z obou stran. Hotové palačinky skládejte na sebe a zakryjte je, aby neoschly.
  3. Do pánve dejte olej, česnek na plátky, nakrájené houby, sůl a pepř a restujte na vyšším plameni. Když už jsou houby skoro hotové, přidejte špenát a ještě krátce povařte, dokud špenát nepovadne. Odstraňte přebytečnou tekutinu, pokud se vám během vaření vytvořila. Každou palačinku potřete bešamelem, přidejte připravenou směs hub a špenátu, přeložte na polovinu a skládejte do olejem vymazaného pekáčku. Nakonec povrch potřete zbylým bešamelem, přidejte zbytek hub a špenátu a posypejte slunečnicovými semínky. Takto připravené palačinky nechte zapéct na 200 °C, dokud se na povrchu neutvoří zlatá kůrka.

Praktické

  • Houby můžete dát jakékoli – čerstvé hříbky, žampiony, nebo sušené, které předem namočíte.
  • Všechno můžete připravit i den předem, dát do lednice a pak upéct.
  • Servírujte teplé.
  • Pokud si melete mouku doma v mlýnku z celého zrna, prosijte ji 2-3x přes moučné síto, mouka pak bude méně hrubá.

Obměna

  • Bešamel můžete ochutit dle svojí chuti, ale nezapomeňte na muškátový oříšek.
  • Náplň můžete obměnit podle sezóny.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

51 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vierko tento recept teda není na chvilku, ale stálo to za to. Jen jsem si popletla ve spěchu mouky a na palačinky jsem místo polohrubé cz dala hladkou cz. Zdály se mi nepropečené, tak jsem se s nima trápila dlouho a musela je dělat pomalu. Zbytek byl hotový raz dva. Příště to doladím 😁do náplně jsem přidala ještě fazole canellini, protože by mi jinak dnes chyběla bílkovina.. dělala jsem spolu s houbama, náplň byla moc dobrá. Určitě brzo zopakuji! Děkuju za mňam recept 🥰👍❤️

Moc dobré! Zapečené mi to připomínalo lasagne. Ale moc mi chutnaly i bez zapečení, když byly palačinky víc do křupa.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Galetky s bylinkami a cizrnou

Jarní verze oblíbených galetek. Je to i výborná zdravá svačina, kterou si snadno sbalíte i s sebou na cesty. Skvěle se hodí také jako netradiční pohoštění ...

Roláda plněná kešu sýrem

Bezlepková roláda je jednoduchá na přípravu a skvěle poslouží jako studená večeře doplněná zeleninovým salátkem nebo jako svačina s sebou k vodě či na výle...

Podzimní košíčky – foto postup

Tyto košíčky jsou skvělé jako milé překvapení pro vaše hosty. Myslím, že jídlo připravené s nadšením a láskou chutná lépe, i když je s ním trochu práce. Te...
15
2

Rýžový krém s houbami a tofu

Jednoduchý, rychlý, bezlepkový pokrm, ve kterém křupavé tofu krásně kontrastuje s hedvábnou strukturou rýžové kaše, to vše báječně doladěné výraznou omáčko...

Bezmasé dýňové lasagne: zcela bezlepkový recept

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Krémová zapečená rýže

V tomto receptu můžete zužitkovat zbylou rýži a obohatit jí prakticky jakoukoliv zeleninou. Výsledkem je lahodný pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.