- 200 g vody
- 2 g agaru
- kousek papriky
- kousek mrkve
- červená cibule
- kousek cukety
- citrónová šťáva
- jablečný ocet
- sůl
Recept na zeleninu v aspiku
- Z mrkve a paprik vykrájejte kytičky. Ostatní zeleninu nakrájejte na malinké kousky nebo na tvary, jaké se vám líbí.
- Blanšírujte mrkvové a paprikové kytičky 2 minuty ve vodě se solí, octem a citrónovou šťávou. Poté propláchněte studenou vodou a dejte stranou.
- Ve vodě s trochou soli rozmíchejte agar a vařte asi dvě minuty.
- Na dno formičky dejte kytičky, pak ostatní, lehce posolenou, zeleninu a zalijte agarem.
- Nechte vychladnout nejprve na lince a pak v lednici.
- Po ztuhnutí vyklopte a servírujte, jak je libo.
Praktické
- Důležité je nedávat do agaru ocet, mělo by to problém ztuhnout.
- Jelikož agar netuhne s octem, abych dosáhla nakyslé chuti, blanšírovala jsem zeleninu v okyselené vodě.
- Pokud máte nějaké dekorativní formy, určitě je použijte. Já použila jednoduchý šálek.
- Formičky, ať už použijete jakékoliv, naplňte hodně zeleninou, aspik jí má držet pohromadě, hlavní roli má zelenina.
Obměna
- Můžete použít jakoukoliv zeleninu.
- Pokud chcete, můžete blanšírovat v kyselé vodě všechnu zeleninu. Já ten zbytek dala syrový.
Děti
- Vhodné pro děti od 2 let.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Super, právě jsem přemýšlela o něčem takovém. Jak připravím dám vědět a děkuji za Vaše recepty 🙂