Domů > Zdravé recepty > Omáčky

Zeleninová omáčka na těstoviny ala rajská s čerstvými bylinkami

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Tuhle omáčku dělám v létě často. Chutná jako rajčatová, ale rajčata v ní nejsou. Dokonce v ní nejsou ani žádné přidané tekutiny, je pouze ze zeleniny. Je to taková naše oblíbená verze na klasiku – špagety s kečupem a sýrem. My dáváme s kukuřičnými a s tempehem. Úspěch vždy zaručen.

Ingredience
4 porce
  • 1 cibule
  • kousek červené řepy
  • větší kousek dýně
  • 2 mrkve
  • větší kousek cukety
  • bylinky: oregáno, tymián, rozmarýn, bazalka
  • na dochucení: jablečný ocet, ume ocet

Mám rada stránku Jíme Jinak. Bola som na něj závislá, bola ňou posadnutá, upla som sa na ňu. Teraz po 4,5 rok...

Jak připravit rajskou omáčku bez rajčat

  1. Očistíme zeleninu a pokrájíme ji na kostky, bylinky nasekáme.
  2. Na oleji orestujeme nejprve cibuli se solí, pak přidáme všechny ostatní zeleniny a restujeme společně.
  3. Mícháme, restujeme a nepodléváme, cuketa obsahuje hodně vody.
  4. Když zelenina pustí šťávu, přiklopíme a podusíme cca 20 minut, dokud není zelenina měkká.
  5. Když změkne, rozmixujeme spolu s bylinkami a troškou ume octa a jablečného octa.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud by se vám zelenina napékala, podlijte troškou vody. Já tuhle omáčku ale nikdy nepodlévám, protože po rozmixování má skvělou konzistenci a nemusí se ničím zahušťovat.
  • Pokud byste nedávali cuketu, bude potřeba určitě podlít.

Obměna

  • Pokud nemáte čerstvé bylinky, dejte sušené.
  • Místo bylinek můžete použít koření.
  • Do omáčky můžete také přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná omáčka. Měla jsem jen mrkev, červenou řepu a dýni, přidala jsem bobkový list, nové koření, tymián a špetku skořice. Sice mi rajskou připomíná velmi vzdáleně, ale s rýží a opečeným tofu mňamka😋.

Kateřina
15. 3. 2023

Výborná omáčka, kterou jsme měli dnes k večeři. Manžel ani syn nepoznali, že to není omáčka z rajčat nebo z rajského protlaku :-). Všichni jsme si moc pochutnali a to jsem nedávala ani kousek dýně, protože jsem ji neměla. Dcera se nechala krmit, sama jedla pouze suché těstoviny, ale nakonec snědla všechno.
Z koření jsem použila jen oregáno, tymián a bazalku, z octů jen umeocet, přidala jsem 2 stroužky česneku. Protože jsem měla jen malý kousek cukety, musela jsem několikrát podlévat a přidávala jsem vodu i při mixování. Není třeba ničím dobarvovat, barvu má omáčka skvělou, asi možná i proto, že jsem dala celou malou červenou řepu.
Děkuji

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pikantní kari omáčka

Tato jednoduchá omáčka u mého muže naprosto zabodovala! Lehce pikantní pro něj, dýňová kvůli mě. Jedním slovem lahoda.

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!
6

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.

Černé rýžové nudle s thajskou zeleninou

Tyhle rychlovky v thajském stylu milujeme. Stihneme tak práci na zahradě i výbornou večeři. Tahle verze je mírně pikantní, ale můžete si udělat i jemnou.