Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Žlutá květáková rýže

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Květáková rýže na žluto s indickým kořením. Jednoduchá, chutná a voňavá zeleninová složka talíře, kterou si můžete na talíři doplnit dalšími dobrotami dle vaší chuti. Zkuste s námi tento lahodný recept i vy.

Ingredience
  • květák
  • 1 zarovnaná lžička černého hořčičného semínka
  • 1 zarovnaná lžička kmínu
  • 1 zarovnaná lžička černého kmínu (černucha/nigella sativa)
  • 1 zarovnaná lžička sladkého kari
  • 1 zarovnaná lžička kurkumy
  • sůl
  • pipali dlouhý pepř
  • extra panenský olivový olej
  • čerstvý česnek
  • čerstvá petrželka
  • citrónová šťáva

Dva akční kluci, jeden s atopickým ekzémem, speciální dieta a vaření do školky, dálkové studium, domácnost a neschopn...

Recept na květákovou rýži na žluto krok za krokem

  1. Růžičky květáku nakrájejte nahrubo na kousky cca velikosti rýže, ale raději větší než menší.
  2. Na pánev nalijte olej, přidejte nasekaný čerstvý česnek, všechno koření a krátce osmahněte.
  3. Přidejte květákovou rýži, osolte, promíchejte a pár minut restujte. Zalijte vodou tak, aby se květák uvařil. Stačí chvilka.
  4. Když je květák měkký, ale není rozvařený, posypejte petrželkou a pokapejte citrónovou šťávou. 
DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Praktické

  • Květák lze nasekat v sekáčku, v kuchyňském robotu a nebo jednoduše nasekat nožem.
  • Květák nerozvařte na kaši. Je lepší křupavější konzistence.
  • Podávejte k pokrmům dle vaší chuti a fantazie. Při přípravě receptu jsme podávali s quinoou a žlutou čočkou.

Obměna

  • Pokud nemáte dlouhý pepř pipali, můžete použít jakýkoliv jiný pepř.

Děti

  • Kořeněné jídlo nevhodné pro děti.

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
10. 1. 2025

Dnešní oběd – s mrkví, cizrnou a pečeným seitanem😋 – vynikající!

Výborná a rychlá večeře, smíchala jsem s vařenou pšenicí. Jen pořád nemám černuchu🤭 Děkuji za recept, Vierko.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Žluté rizoto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Ovesný porridge

Lehká a přesto sytá slaná kaše, do které se perfektně hodí cuketa nebo mladé žluté patizony.

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Letni quinoa

Toto lehké lehké letní jídlo je další možností, jak využít úrodu cuket. Je lahodné, voní kořením a jeho příprava vám zabere jen pár minut.