Domů > Jak začít > Základní suroviny > Dochucovadla

Znáte prachandu, zdravé přírodní sladidlo?

Používaly ji naše prababičky, je to zapomenutá delikatesa. Někde se jí říká též pracharanda.

Co je to prachanda?

Už naše prababičky si dovedly sladit koláče či jiné pokrmy přírodně a zdravě zároveň. Prachanda (nebo chcete-li pracharanda) je najemno rozemletá drť ze sušených hrušek, na kterou se používaly hrušky horší jakosti. Prachanda se přidávala do koláčů, ovocných knedlíků, perníků a dalších pokrmů. Byla k dostání dokonce i v obchodech, a to v meziválečném období.

Jak se vyráběla?

Prachanda se vyráběla drcením, strouháním či mletím sušených hrušek, drť se pak ještě přesívala, aby se dosáhlo jemnější konzistence. Ve starých receptech se uvádí, že se prachanda míchala se skořicí. Na výrobu prachandy je potřeba hrušky dobře usušit, protože měkké hrušky nepůjde dobře mlít.
Tuto pochoutku si můžeme vyrobit doma i v dnešní době a nahradit exotické datle nebo jiná sladidla v posledních letech tolik oblíbená. Využijeme tak místní ovoce z našich zahrad. Sušené hrušky jsou samy o sobě vynikající pochoutkou.

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Využití v kuchyni

Sušený prášek z hrušek je možné využít i k dochucování pokrmů, k výrobě smoothie, přípravě ovocných čajů a dá se samozřejmě, jako dřív, využít k slazení zdravých moučníků a jiných sladkých jídel anebo k přípravě zdravého vánočního cukroví.
Dnes se dá prachanda sehnat i v obchodech, a to buď hrubě mletá nebo jako jemný prášek.
Naše prababička hrušky zpracovávala na prachandu pokaždé, když se hrušek urodilo dostatek. Používala ji místo cukru. Hrušky sušila na kamnech a strouhala je pak na struhadle.

Tip!
My si sušíme hrušky máslovky, jsou velmi sladké a po usušení ještě sladší, takže jsou ideální na jakékoliv slazení.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

39 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

František
8. 9. 2025

Díky za připomenutí něčeho z mládí. Zrovna letos se nám urodilo přemnoho hrušek, tak je budu sušit. A bude pracharanda.

Jak usušit celou hrušku?Já jsem prachandu dělala z křížal, ale asi to není ono… děkuju moc!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Florentýnky – zdravé cukroví téměř bez práce

Toto cukroví většina z nás zná pod názvem marokánky, ale tradičně vychází z italských sušenek z Florencie, tzv. Florentýnek. Florentýnky jsou rychlé, téměř...

Kakaové donutky

Chcete si zdravě zamlsat? Zkuste tyto vynikající kakaové donuty. Jsou bez cukru, bez vajec, bez mléka a taaaak dobré!

Sladký irský chlebík

Soda bread ve sladké verzi, ale bez cukru a jiných sladidel, s přírodní ovocnou chutí bez přehnané sladkosti. 

Bezlepkový koláč s ořechy a sušeným ovocem

Tento koláč, který je vhodný i pro bezlepkáře, připravíte za chvilku a zaručeně si pochutnáte. Spojení oříšků a sušeného ovoce je osvědčená klasika, kterou...

Sušené ryngle

Sušené ryngle miluju. Slaďučké a přitom nakyslé. Pro mlsné jazýčky je to skvělá alternativa ke gumovým bonbónům. Je to skvělý způsob jak snadno uchovat pře...

Bezlepková vánoční “tvarohová” štola

Alternativa na známý vánoční moučník, tentokrát v bezlepkové variantě. Ovoce a oříšky můžete obměňovat dle chuti a zásob.