Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zuppa farinata toscana – toskánská polévka farinata

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Polévka z černé kapusty, fazolí a kukuřičné mouky. Patří k chudé tradici, navazuje na vznik a šíření slavnější ribollity a prochází různými úpravami v závislosti na oblasti, ve které se připravuje. Toto je moje verze. Co vy na to?

Ingredience
  • 80 g cibule
  • 80 g mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 250 g vařených fazolí
  • 60 g instantní polentové krupice
  • 150 g loupaných rajčat pelati
  • 65 g toskánské černé kapusty
  • pepř
  • olej
  • majoránka
  • sůl

13 rokov podnikám a s autistickou dcérou mám už 8 rokov homeschooling. V januári a februári som nevládala robiť pomal...

Recept na toskánskou polévku farinata

  1. V sekáčku nasekejte cibuli, mrkev a česnek.
  2. Na pánev dejte olej, majoránku a nasekanou směs. Osmahněte.
  3. Očistěte kapustu odstraněním tuhého středního stonku a nasekejte listy.
  4. Přidejte do pánve nasekanou kapustu, rajčata, osolte a zalijte vodou, aby bylo vše dobře ponořené. Vařte asi 15 minut.
  5. Poté přimíchejte polentovou krupici, opepřete, míchejte a vařte asi  5 minut.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Farinata s černou toskánskou kapustou, také známá jako zuppa cavolaia nebo cavolata, je typickým pokrmem toskánské kuchyně, zejména v okolí Pistoia. 
  • Pelati jsou loupaná rajčata San Marzano ve vlastní šťávě, které si připravuji v létě.
  • Rajčata jíme pouze pokud jsme zdraví. Při potížích s klouby a ledvinami rajčata vynecháváme
  • Pokud vám polévka hodně zhoustla, nařeďte troškou vody.

Obměna

  • Pokrm můžete dochutit i aromatickými bylinkami, jako je rozmarýn, tymián, majoránka, oregáno…
  • Pochoutka, která se doplňuje kapkou olivového oleje a posypem čerstvého pepře, kterou si vychutnáte lžičku za lžící. K tomuto základu můžete přidat trochu chilli papričky pro příjemně pikantní tón nebo domácí pikantní chilli olej.
  • Tato polévka se většinou připravuje s fazolemi borlotti. Já měla uvařené cannellini. Perfektní jsou fazole pinto.
  • Pelati můžete nahradit rajčatovou štávou.

Děti

  • Lehce pikantní pokrm pro větší děti.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Ječné kroupy s brokolicí Romanesco

Jednoduché a rychlé jídlo, na kterém si jistě pochutnáte. Pokud neseženete brokolici Romanesco, nenechte se odradit, můžete použít tu klasickou nebo květák...

Květák s cizrnou v lepivé omáčce

Pro milovníky koření, indické kuchyně a improvizovaných receptů. Nelekejte se ingrediencí, snažte se nic nevynechat, právě koření dává obyčejnému jídlu tu ...

Fazolový nákyp

Tento recept je něco mezi nádivkou a nákypem, je velmi dobrý i vychladlý s jakoukoliv zeleninou nebo salátem. Ideální jídlo pro přechod mezi létem a podzim...

Hlíva s omáčkou z kaparů a růžového pepře

Výborná pečená hlíva doplněná dipem, který můžete využít i k jiným receptům.Tento dip si můžete přizpůsobit vaší chuti a měnit konzistenci podle toho, na c...

Zimní závitky

Vyzkoušejte tyto zimní závitky s vynikající náplní a pikantní omáčkou. Doufám, že si pochutnáte jako my.

Jemná sametová polévka

Hustou sametová polévka, která vás zasytí a zahřeje třeba po procházce zimní přírodou.