Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Adzuki omáčka s houbami a křenem

Uvařeno
bez sóji
bez mléka
sezóna zima
Ingredience
na 1 porci
  • 50 g hlívy ústřičné
  • 1 větší žampion
  • hrst kadeřávku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • hrst uvařených adzuki fazolí
  • kousek křenu
  • 0,5-1 lžička drceného kmínu
  • rýžové mléko nebo smetana
  • na dochucení: umeocet

S váhou jsem se potýkala od ranné dospělosti. Několikrát se mi podařilo krásně shodit...

Postup

  1. Na kostky nakrájenou cibuli zpěníme na oleji. Osolíme špetkou soli.
  2. Přidáme nakrájené houby na plátky a restujeme. Ochutíme kmínem.
  3. Přidáme kadeřávek, zalejeme mlékem a necháme dusit, až jsou houby měkké.
  4. Přidáme uvařené fazole a prohřejeme.
  5. Dochutíme umeoctem. Vypneme. Přidáme najemno strouhaný křen.
  6. Podáváme s knedlíky (zde z celého ovsa a pohankové mouky) nebo jakoukoliv obilovinou a posypané čerstvými natěmi.

Praktické

Pokud máte omáčku moc řídkou, můžete ji zahustit maizenou nebo jiným škrobem. Na zahuštění omáčky se skvěle hodí i “šlem”, který zbude z vaření ovsa nebo krup (tuto vodu nechejte zchládnout, zhoustne).

Obměna

Pokud nemáte rádi křen, můžete ho vynechat a omáčku nechat jen houbovou s adzuki fazolkami. Místo kadeřávku se skvěle hodí i petržel, zelené fazolky nebo růžičková kapusta.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
11. 7. 2023

Teda opět jsem sklidila velkou pochvalu , mooooc velká lahudkova dobrota ♥️♥️♥️

alena.brunova
22. 11. 2019

Prima nápad, dát k houbám kapustu! (U mne tedy čirůvky dvoubarvé a růžičkové kapustičky, olej řepkový.) Mňamka pro dospělé to byla! Jen tu rostl. smetanu jsem dala radši až na závěr po vypnutí sporáku, spolu s křenem. Díky!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Houby s nattem

Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila jsem se je tedy připravit ...

Pečená velikonoční nádivka z jáhel s uzeným (vegan)

Pečená velikonoční nádivka je sama o sobě kompletním jídlem. Je poměrně rychle hotová a chutná i těm, kdo rádi klasickou nádivku s vejcem a masem. Uzený te...

Novoroční čočkový kompletní talíř

Novoroční tradice velí mít k obědu čočku. Bohužel se podává většinou s uzeninou nebo vajíčkem. Tato kombinace je nejen  velmi těžko stravitelná, ale také o...

Sladká zelenina v miso omáčce s quoinoou

Rychlé a flexibilní jídlo, které se skvěle hodí jako snídaně, oběd nebo večeře. Stačí vše dát do hrnce, přivést k varu a ztlumit a za 20 minut máte hotovo....

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...