Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Bezlepkové pohankové lívance

Uvařeno
Čekáme na potvrzení souhlasu. Bez něj nemůžeme video přehrát.
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Tak dobré a přitom bez mouky! Tyhle zdravé lívance jsou bez lepku, z pohanky a rýže s mrkví a ořechy. Jednoduchý recept, který potěší nejen vegany a bezlepkovou komunitu. Skvělá volba pro zdravý dezert!

Ingredience
  • 150 g celozrnné rýže
  • 150 g pohanky
  • 100 g mrkve
  • 50 g vlašských ořechů nebo mandlí
  • špetka soli
  • trocha skořice (pokud máte rádi)
  • 300-400 ml vody
  • 1-2 lžíce sezamového oleje nebo jiného na smažení
  • na polití: ořechové máslo (např. mandlové), obilný sirup
  • čerstvé ovoce na ozdobu

Beáta se narodila s vrozenými vadami kyčlí, zad a malým vzrůstem. K permanentním bolestem a chození o berlích se se p...

Jak připravit zdravé lívance bez lepku

  1. Pohanku, rýži a ořechy (nebo mandle) propláchneme a namočíme do vody. Minimální doba namáčení jsou 3 hodiny. Ještě lepší je nechat obiloviny a ořechy namočené déle, klidně i přes noc nebo od rána do večera.
  2. Potom slijeme namáčecí vodu a přidáme 300-400 ml nové vody, jednu střední mrkev a špetku soli.
  3. Jak si v zimě dobít své životní baterie?
    Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
    Stáhnout 100% ZDARMA
  4. Vše rozmixujeme na nejvyšší otáčky ve výkonném mixéru do hladkého těsta. Vody dejte zpočátku jen 3 deci, pokud bude těsto husté, vodu přilijte. Těsto by mělo mít konzistenci jako na lívance, což znamená trochu hustší, než na palačinky.
  5. Kvalitní pánev nejlépe s nepřilnavým dnem potřete lehce štětečkem olejem a nechte rozpálit. Pak pomocí naběračky tvořte lívance a trochu snižte teplotu. Otáčejte je, až těsto úplně ztuhne a tomu také přizpůsobte plamen, aby se vám zespodu mezitím nepřipálily.
  6. Hotové zdravé lívance polijeme oříškovým máslem a sirupem, ozdobíme ovocem nebo pomažeme povidly/marmeládou bez cukru a můžeme ozdobit falešným tvarohem.

Praktické

  • Oproti palačinkám, které dělám naplno a rychle, vyžadují lívance trochu delší čas smažení a proto nemějte plotýnku rozpálenou naplno.
  • Na otáčení se mi nejlépe osvědčila klasická obracečka.
  • Na polití: javorový nebo obilný sirup/slad a mandlové nebo jiné ořechové máslo; povidla nebo marmeláda a tofu “tvaroh”

Děti

  • V malém množství kousek na ochutnání bez marmelády mohou děti od 1,5 let.
  • Dvouleté dítě už může dostat na svačinu svůj lívanec i s marmeládou nebo povidly bez cukru a s falešným tvarohem.

PS: Co vařit v zimě pro dobítí svých životních baterií?

Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborné těsto, dobře se s ním pracovalo. Příště tam zkusím dát pro změnu batat a skořici. Měli jsme s povidly a jahodovou bez cukru 😊😋

Jaroslav Hlávka
29. 10. 2025

20ks lívanců pro dvě osoby, otázkou je bude to stačit 🙂

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Jednoduchá třešňová buchta

Třešňová buchta pro lenochy zabodovala podle vašich fotek ve FB skupině v mnoha domácnostech. Protože třešně všude kolem dozrávají, udělala jsem ještě letn...

Špendlíková bublanina (bezlepková)

Mirabelky, kterým naše rodina říká lidově špendlíky, dozrávají všude v okolí. Padají po zemi a málokdo se o ně zajímá, přitom je to bezvadné nestříkané ovo...

Citrónový krém s mandlovým máslem

Máte-li rádi krémové dezerty, pak určitě vyzkoušejte tuhle osvěžující variantu. Chutná skvěle a přitom neobsahuje cukr ani mléko.
klub
50
59

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...