Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Bulgur se zelím a uzeným tempehem

Uvařeno

Dříve, před stravou JJ a makrobiotikou jsem dělal jako Kaselské zelí s brambory, klobásou a kysaným zelím.
Tato JéJe varianta je stejně dobrá, vlastně co to plácám, je dobřejší.
Lehká jak na přípravu, tak na trávení.

Lucce nebylo dobře. Zvracení, únava, bolesti hlavy, zad a šílená únava ji trápily po těžké životní etapě. Pak ji našl...

Recept mi vychází tak pro 2 větší až 3 běžné jedlíky.

  • 1-2 lžíce oleje na smažení a pečení
  • 1x větší cibule na kostičky
  • 1/2 menší hlávky bílého nebo červeného zelí nakrájená na fleky cca 2×2 cm, jak se povede
  • 1/2 hrnku bulguru
  • 1/2 placky uzeného tempehu nakrájená na drobno
  • 1 menší jablko – celé i se šlupkou a jadřincem nastrouhané na hrubo
  • 2 hrnky horké vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl, trochu pepře, ať se vzepře, 1 lžička kmínu, 1/4 lžičky drceného nového koření
  • 2 stroužky česneku – prolisované

Postup

Do kastrolu olej, na to pokrájenou cibuli, na to pokrájené zelí, jablko, okořenit, pak přidat bulgur, pokrájený tempeh a nemíchat. Zapnout plotýnku a nechat chvilku smažit, až když už to nelze vydržet, tak přilít vodu a zlehka promíchat. A nechat cca 20 min. dusit až se voda ztratí. Po vypnutí přimíchat prolisovaný česnek a doporučuji nechat přiklopené ještě min 1/2 hodiny dojít.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít
Praktické rady

Namísto tempehu lze přidat seitan. V tom případě bych přidal do směsi cca lžíci sojovky.
Nebál bych se přidat k tomuto objemu cca 200g kysaného zelí či pickles ze zelí, cca v polovině vaření.
Když to bude bez tempehu nebo sitanu, nic s neděje. Pak bych přidal dýňová nebo/i slunečnicová semínka.

Když si před tím dáte zeleninovou miso polévku s hrstí vařené cizrny na jednu osobu, tak je to hned lepší. Foto není, neboť to s takovou chutí sním a pak si vzpomenu na fotku :-)

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jak se říká: “Tichá voda břehy mele”. Ano jsem tichý a mé nejbližší okolí si stále stěžuje, že i málomluvný. Na druhou stranu to vynahrazuji svou určitou šikovností. Mno, každý jsme nějaký, v něčem dobří, v něčem méně. Mám rád činnosti v nichž mohu propojit kreativní hlavu a ruce, i když za cenu dělání stále něco jinak a v častějších změnách.

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
2. 8. 2024

Mnaaaaaaam ♥️meli jsme s coleslawem , vejmrdou , nishime atd mnaaaaam dekujeme

Jana Altea
28. 3. 2017

Přidávám se, opravdu vynikající, jako koření jsem použila mletý kmín, trošku červené papriky a špetku chilli.Podáváno se salátem z vodnice, ředkviček a polníčku a kys. zelí.Mňamina:-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Chalupářské ražničí bez masa

Na těchto zdravých špízech si jednak si skvěle pochutnáte, ale navíc ani neohrozíte vaši postavu do plavek a s jejich přípravou si nemusíte příliš lámat hl...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Jáhlové knedlíky plněné uzeným

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...