- daikon
- 2 lžičky rýžového sladu
- 1 lžička rýžové miso pasty
- 2 polévkové lžíce tamari
- 1 lžička mirinu
- pórek
- olej
- sůl
- čerstvá petrželka
Jak připravit dušený daikon
- Daikon oloupejte a nakrájejte na plátky silné asi 4 cm.
- Na pánev nalijte oleje a zahřejte. Přidejte daikon, trošičku ho osolte, opečte z obou stran. Podlijte vodou a přikryjte poklicí a duste na mírném plameni asi 30-40 minut. Během vaření kontrolujte, zda se nevyvařila voda, aby se daikon nepřipálil.
- V misce smíchejte tamari, slad, miso a mirin s trochou vody. Pečlivě promíchejte.
- Když je daikon uvařený, zvyšte teplotu a přelijte omáčkou. Pokračujte ve vaření, dokud omáčka nezhoustne.
- Na pánvi na trošce oleje orestujte pórek..
- Podávejte daikon tak, že povrch potřete zbylou omáčkou a přidejte pórek a posypejte petrželkou.
Praktické
- Při dušení daikonu kontrolujte, aby se nevyvařila voda a klidně ho i několikrát otočte.
- Omáčka musí zhoustnout, ale ne zcela vyvařit.
- Pro verzi bez sóji použijte hrachovou, cizrnovou nebo pohankovou tamari namísto sójové.
- Pro verzi bez lepku použijte na dochucení slad nebo sirup bez lepku.
Obměna
- Místo pórku použijte mladou cibulku.
- Můžete použít jakékoliv miso a slad podle vašich preferencí.
Děti
- Bez mirinu a s menším množstvím soli vhodné pro děti od 2 let.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Dneska jsem si uvařila k večeři a moc jsem si pochutnala! Na pohled sice ne tak krásný jako na fotkách Vierky, ale vynikající to bylo😋
Vypadá to moc dobře. Vyzkouším..