Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Dýňový perník

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna podzim

Jelikož je zrovna dýňová sezóna, nemusím s dýněmi šetřit. Naopak přemýšlím, kam všude tuto lahodnou a zdravou zeleninu zakomponovat. A tak vznikl dýňový perník, který si chválili i ve školce, kam jsem ho poslala na ochutnání.

Díky změně jídelníčku si nejen držím váhu jako v mládí, ale zbavila jsem se mnohých zdravotních problémů. Jím Jinak s...

Ingredience na poloviční plech cca 20x 30cm

  • 250g špaldové jemně mleté nebo jiné celozrnné mouky
  • 200g sladěnky (případně kukuřičného nebo rýžového sirupu)
  • 150g nahrubo mletých ořechů vlašských, lískových nebo mandlí, výborná je i kombinace všech
  • 300g nahrubo nastrouhané dýně (hokaido, máslová, muškátová…)
  • špetka soli
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
  • 100ml sezamového oleje (nebo slunečnicového)
  • 1 hrnek spařených hrozinek
  • sklenička marmelády nebo povidel  bez cukru
  • trochu kokosu nebo strouhaných ořechů na posypání
Postup

Hrozinky spaříme horkou vodou a necháme je asi 10 minut vodu nacucat.

Dýni raději oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Ořechy a mandle nahrubo umeleme, větší kousky jsou v koláči velmi dobré.

Smícháme mokré ingredience – sladěnku a olej, lépe se spojí, když je spolu mírně zahřejeme, ale pozor, nesmí se vařit.

Do mísy dáme suché ingredience – mouku, koření, kypřící prášek, sůl, mleté ořechy a smícháme.

K suchým ingrediencím pomalu přidáme mokré – sladěnku s olejem. Pak přidáme hrozinky, které před tím scedíme a nastrouhanou dýni. Pomocí stěrky důkladně promícháme. Pokud bude těsto moc husté, přidejte trochu vody nebo obilného mléka.

Troubu předehřejeme na 180’C.

Těsto dáme na pečící papír nebo na vymazaný a vysypaný plech.

Pečeme na 180’C asi 30 minut.

Ještě za tepla ho pomažeme marmeládou a necháme ji trochu vsáknout. Pak posypeme kokosem nebo jinými strouhanými ořechy či mandlemi.

Praktické

Dýni, pokud je velmi mladá, nemusíme loupat.

Kombinujeme

Pokud máte rádi perník s polevou, je možné ji udělat z karobu.

Obměna

Místo dýně použijte mrkev.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

30 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající perník!
K tomuto skvělému receptu se vracím pořád dokola, už jsem ho dělala mnohokrát. Zkoušela jsem i různé marmelády a potřený černorybízovou a posypaný kokosem je prostě fantastický. Manžel ho také miluje a říká o něm, že je delikátní :-)
Už při míchání těsta a pak při pečení mi připomíná nádhernou vůní Vánoce a navozuje velmi příjemnou atmosféru.
Zážitek na mnoha úrovních. Děkuji 💕

Upečeno :) Dala jsem tam těch 10 dkg pohankové mouky jak psal někdo dříve. Do těsta jsem ještě přidala sušenou strouhanou pomerančovou kůru a kapku pomerančového oleje. Marmeládu jsem dovnitř nedala a jako sladidlo jsem použila půl na půl melasu s rýžovým sirupem. Pekla jsem na klasickém plechu s pečícím papírem a udělala z toho takovou velikou placku skoro přes celý plech. Nahoru jsem polila rozpuštěnou 100% čokoládou s trochou kakaového másla. Druhý den, když se to všechno spolu zaleželo to bylo naprosto fantastické. Moc děkuji za recept!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

25
21

Celozrnné palačinky s ovocnou omáčkou

Nevěřila jsem, že palačinky půjdou udělat bez mléka, vajec a bílé mouky a opak je pravdou, ani nepoznáte, že jsou jiné. Tyhle jsou navíc ještě přelité omáč...

Bezlepkový rybízový koláč

Kukuřici a kukuřičnou krupici je vhodné pro její ochlazující účinek konzumovat hlavně v létě. Proto různé obměny tohoto koláče teď pečeme velmi často. Je r...
36
112

Bezlepkové pohankové lívance

Tak dobré a přitom bez mouky! Tyhle zdravé lívance jsou bez lepku, z pohanky a rýže s mrkví a ořechy. Jednoduchý recept, který potěší nejen vegany a bezlep...

Sváteční perník s rýží a sušeným ovocem

Ten se tedy povedl! Mám pro vás velmi chutný tip jak zužitkovat přebytky sušeného ovoce, které se ve zdravě se stravujících rodinách během svátků snadno se...

Rebarborový koláč s chia semínky

Jednoduché ovocné letní dezerty z kukuřičné krupice u nás vedou. Není s nimi žádná práce, jsou osvěžující, dají se podávat i vychlazené. Ty s rebarborou js...

Toskánské Cantucci jinak aneb mandlové suchárky

Inspirací k tomuto recepty byly tradiční italské Cantucci. Tyto suchárky jsou krásně křupavé, ale ne tvrdé a jsou rychlé na přípravu. Jde o alternativu k s...