Domů > Magazín > Blog

Česnáček léčí i chutná

Voní po česneku a navzdory roztomilému názvu je to silák, který zastoupí i medvědí česnek. Naučte se poznávat, sbírat a používat česnáček!

Česnáček a zdravotní účinky

Účinky česnáčku jsou celkově očistné, protizánětlivé a antiseptické a dokonce i protirakovinné. Česnáček desinfikuje močové a dýchací cesty i střeva. Podporuje činnost žlučníku, jater a slinivky

Česnáček a způsoby použití

Kromě konzumace syrové rostliny je možné česnáček používat také zevně – k léčení vyrážek, ekzémů, zánětů kůže a špatně se hojících ran. Česnáček se používá také v podobě tinktury. Naopak v podobě čajů vzhledem k česnekovému aroma příliš oblíbený není.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Česnáček v kuchyni

V kuchyni využijeme celou nať (na jaře, kdy je ještě mladý). Později sbíráme listy a květy bez lodyhy – tak už je příliš tuhá. Česnáček obsahuje glykosidy sinigrin, allylsulfid, rhodanalyl, alliarin, etérický olej, pektin, beta karoten a kyselinu askorbovou. Po narušení pletiv rostliny se uvolňují isothiokyanáty (právě těm se přisuzují antikarcinogenní účinky). (1)

V chuti česnáčku najdete kombinaci česneku a hořčice, která zajistí velmi barvité zpestření nejrůznějších pokrmů. Však se také anglicky jmenuje velmi výstižně – garlic mustard – česneková hořčice.

Česnáček je vzhledem k účinným látkám nejlepší používat syrový. Podobně jako další druhy divoké zeleniny se skvěle hodí k nazdobení hotových pokrmů – po opláchnutí nasekejte podle potřeby a ozdobte hotový pokrm, ať už je to polévka, hlavní chod nebo třeba pomazánka. Podívejte se, jak sluší třeba této polévce s rýžovými těstovinami.

Česnáček můžete do hotové pokrmu i zamíchat – zkuste třeba tenhle úžasný kuskus podle Jíme Jinak. Česnáček skvěle ochutí i krémové polévky nebo saláty – jednoduše ho přidejte jako oblíbené koření. Louhováním v octu získáte po pár dnech aromatickou složku do salátové zálivky.

I z česnáčku se dá rozmixováním s olejem, mandlemi a trochou soli vytvořit jedinečné pesto.

Jak najít a poznat česnáček

Česnáček hojně roste v listnatých a křovištních lesích, hájích, na rumištích a zahrádkách. Má rád humózní, vlhké půdy, a to jak písčité, tak hlinité. V závislosti na podmínkách dorůstá do výšky 20–80 cm. Česnáček poznáte podle česnekového aroma, které se uvolní při promnutí mezi prsty.

Kdy sbírat česnáček

Česnáček můžeme sbírat na jaře (celou nať) i později, kdy už ale využijeme jen listy a květy.

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

43 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

🙂👍

Ahoj JJ,o víkendu mi povídala vnučka,že se ve škole (Zahrada,Montesori) v pátek naučila venku v lese novou bylinku.Pak mi ji na procházce ukázala. Měla jsem radost,jak je šikovná,říkala jsem si,protože krásně voněla česnekem,ze si něco o bylince přečtu.☺a hups,otevřu stránky Jíme J. a je to tady,takže tak mi to krásně chodí. To je bezva.díky Kája

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

35
3

Kokoška pastuší tobolka: blýskne se zastavením krvácení i pikantní chutí

Nejspíš si vybavíte její drobné bílé kvítky a typické semeníky ve tvaru srdíčka. Co ale chuť? Pojďme společně pozvat léčivku s dlouhým názvem do lékárničky...
87
2

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!

Sedmikráska chudobka: 7 krásných tipů pro vaši kuchyň

Chudá není, na příznivé účinky už vůbec ne. Daří se jí ale v půdách chudých na živiny. Znáte sílu téhle nenáročné krásky, která kvete skoro po celý rok?
22
2

Slunečnice roční a její využití v kuchyni

Většina z nás si pochutnává na slunečnicových semenech, slunečnicovém máslu či používá olej. Málokdo už asi ví, že je rostlina jedlá celá, její květy, list...

7 důvodů proč sbírat divoké byliny a plody

Sběr divokých plodů a bylin v sobě skrývá mnoho výhod pro naše zdraví, ale také peněženky a v neposlední řadě i životní prostředí. Víte, jaké má ještě výho...
16

Popenec – poklad jarní přírody

Víte, co je to konrábek, koudelík či vopuňka? Představují lidové názvy popence, bylinky, která se dříve těšila značné oblibě. Popenec obohatí jarní jídelní...

I my se vás musíme zeptat na cookies

Naše stránky používají k ukládání drobných údajů cookies. Váš souhlas s jejich použitím nám pomáhá tvořit lepší obsah, přehlednější stránky a více vám porozumět. Nesouhlas může způsobit, že stránky nepoběží správně a nebudete z nich mít takovou radost :-)

Funkční nastavení potřebujeme (vždy aktivní)

Díky nim stránky správně fungují a vy z nich máte radost.

Statistiky pro lepší obsah

Protože souhrnně víme, kolik lidí k nám chodí, co u nás čtou a kde máme stránky vylepšit.

Marketing a Videa

Snažíme se vám nabízet upoutávky na programy a témata, které vás zajímají. Bez zaškrtnutí budeme věštit z křišťálové koule :-) Pokud nesouhlasíte, nemohou se zobrazit ani video přehrávače.