Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Indický dhál načerveno s řepou

Uvařeno
bez sóji
sezóna zima

Dhál nemusí být pouze o cibuli a čočce. Zkuste přidat dýni a řepu a dát dhálu hezkou červenou barvu a skvělou sladko-pikantní chuť!

Ingredience
na 1 porci
  • sezamový olej
  • 1/4 červené řepy
  • kousek dýně hokkaido
  • 1/4 hrnku červené čočky
  • 1 lžička kari koření (indické kari)
  • 1 lžička kurkumy
  • cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cm oloupaného zázvoru
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 0,5 - 1 hrnek vývaru
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • hrst kadeřávku
  • na dochucení: umeocet

Kouřil jsem od 7 let, pil od 16. Časem se ke způsobu zábavy přidala tráva. Byl jsem ve špatné společnosti. Byl to úni...

Postup

  1. Na sezamovém oleji dozlatova osmažíme cibuli, posolíme větší špetkou soli. Přidáme nastrouhaný zázvor a roztlačený česnek. Orestujeme.
  2. K cibuli přidáme na tenké a menší kousky nakrájenou řepu, na trošku větší nakrájenou dýni a propláchnutou červenou čočku. Nasypeme koření (kari, kurkuma, tymián) a osmahneme.
  3. Zalijeme vývarem a 15 minut dusíme. Kontrolujeme a pokud není v dhálu voda, dolijeme vývar.
  4. Po 15 minutách přilijeme kokosové mléko, přidáme umeocet a nakrájený kadeřávek. Dusíme ještě 5 minut.
  5. Zkontrolujeme, jestli je zelenina měkká, ochutnáme, případně ještě dochutíme a vypneme. Necháme prolnout chutě.
  6. Podáváme s obilovinou (např. rýže nebo jáhly), čapáti nebo pitta chlebem, čerstvými natěmi a pickles.

Praktické

Vhodný jako oběd s sebou do termosky.

Obměna

Zeleninu můžete měnit dle chuti. Místo kadeřávku můžete dát špenát nebo mangold, nebo nic. Červená čočka se dá vyměnit za půlený hrách nebo mungo.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Novoroční jídlo. Přidala jsem i kousek mrkve a zbytek cukety co zbyla, nepřidávala jsem kokosové mléko, ale lžičku misa. Hustě posypáno petrželkou. Podáváno s rýží. Báječné. Děkujeme

Jaroslav Hlávka
18. 11. 2024

Indická kuchyně je prostě luxus 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Dýňovo-špenátové kari s čočkou

Tyhle dvě zeleniny spolu v jednom jídle, to je prostě dokonalost sama. Vždycky dělám trochu větší porci, protože nám nesmírně chutná. Je to jedno z těch ry...

Houby s nattem

Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila jsem se je tedy připravit ...

Kokosové stew z mrkve, dýně a mangoldu

Slaďounká zelenina s vůní kokosu se hodí na kaši k snídani i na večeři.

Jednoduchá smetanová omáčka ze zelí a celeru (bez smetany)

Lahodná jemná omáčka, která nepotřebuje zahušťovat ani extra dochucovat. Bez mouky, bez mléka, bez smetany a přesto smetanová.