- 2 hrnky jáhel
- 6 hrnků studené vody
- špetka soli
- 2 hrnky mletého máku
- 1 hrnek pohankové mouky
- 1/2 litru horké vody
- 200 g rozinek
- 1 lžíce mirinu (nebo rumu)
- 1 prášek do perníku (20 g)
- 1 bio citrón
- 2 lžíce oleje
- 200 g pšeničného sirupu (nebo rýžového či sladu podle tolerance lepku)
- Propereme jáhly ve studené vodě a dáme vařit do trojnásobku vody (2 hrnky jáhel, 6 hrnků vody) se špetkou soli a mletým mákem.
- Vaříme na mírném ohni cca 20 minut do vstřebání vody. Nemícháme.
- Rozinky spaříme horkou vodou a přidáme mirin (nebo rum), necháme nabobtnat.
- Omyjeme citrón, ostrouháme kúru a vymačkáme šťávu.
- Zapneme troubu.
- Po uvaření jáhel s mákem přidáme pohankovou mouku, rozinky bez namáčecí vody, kůru a šťávu z bio citronu, sirup, prášek do perníku, olej a pořádně promícháme.
- Vodu z rozinek přidáváme jen po troškách, možná ji nebudeme potřebovat všechnu.
- Tuhé těsto přeneseme na vysypaný a vymazaný plech a mokrýma rukama uhladíme povrch.
- Pečeme cca 20 minut na 180 °C. Špejlí zkontrolujeme, zda se těsto nelepí.
- Po vychladnutí můžeme krájet a podávat.
Obměna
- Použít můžete i jiné bezlepkové mouky, potřebujete-li dodržet bezlepkovou dietu. Nabízí se kukuřičná, rýžová, čiroková nebo jejich kombinace. Pokud vám lepek nevadí, chutnou variantu připravíte s použitím špaldové mouky.
- Pšeničný sirup je bezlepkový a má vysokou sladivost, takže se jen nemusíte bát použít ani při celiakii. Pokud vám lepek nečiní potíže, použijte ječmenný slad.
- Na makovec můžete přidat polevu a máte rázem luxusní verzi dezertu.
Praktické
- Dezert není tak sladký jako běžné kupované, proto začátečníkům doporučujeme přidat rozinky nebo sirup/slad.
- Makovec můžete použít také jako korpus na dort, stačí dát poloviční dávku.
- Do makovce můžete využít i pokrutiny (suché zbytky) od lisování makového oleje. Část oleje pak můžete do makovce přidat, aby nebyl suchý.
- Dezert je vhodný pro děti od 1,5 roku.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Mňamina, zvládlo se to i se špaldovou moukou 🙂
Musím pochválit, včera jsem pekla a je to moc dobré 🌸🍀