Sklízela jsem zrovna celer a několikrát kolem toho keříku prošla. Trvala jsem si na svém – že to prostě nejím, že se to nedá, že vím, že je to zdravé, ale ne, já to fakt nejím. Při jedení čerstvých plodů se mi svírá pusa, drhne to v krku… no prostě nic moc. Když už jsem poněkolikáté procházela kolem keříku, všimla jsem si, že plody jsou krásné, velké a ještě neozobané ptáky. A v tu chvíli jsem si říkala: “No, to by byla opravdu škoda je tam nechat.” Nechala jsem sklízení celeru a běžela jsem se tedy podívat, jaký je aronie zázrak.
A on to takový malý zázrak opravdu je.
Co vše aronie obsahuje
- velké množství vitamínu C, dále vitamíny E, K, B1, B2, B6, B9 A, P
- minerály a stopové prvky – draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a jód, který je klíčový pro správnou funkci štítné žlázy
- rutin, který pozitivně ovlivňuje pevnost a pružnost cév
- přírodní sorbit vhodný pro diabetiky
Aronie a její účinky
- Působí příznivě na cévy a srdce.
- Harmonizuje činnost štítné žlázy.
- Posiluje imunitní systém.
- Aronie obsahuje antokyany, které způsobují svíravou chuť a mají silný antioxidační účinek, působí proti volným radikálům, chrání náš imunitní systém a mají protizánětlivé a hlavně protinádorové účinky.
- Podporuje činnost jater a ledvin.
- Pomáhá při chudokrevnosti.
- Snižuje vysoký krevní tlak.
- Působí proti zánětům žaludeční sliznice.
- Pomáhá vylučovat sůl z těla, což je prospěšné pro naše klouby a páteř.
- Léčí nemoci močových cest díky obsahu kyseliny chinové (prý snad i 5-10x lépe, než brusinka).
- Celkově posiluje organismus.
- Působí preventivně proti cukrovce.
- Pozitivně působí na paměť.
Aronie nemá žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace, vzácně se může vyskytnout alergická reakce.
Jak ji využít
Plody se mohou sušit (jako šípky), můžeme z nich uvařit marmeládu nebo kompot. Nejúčinnější je zpracování čerstvé šťávy do sirupu.
Otrhané plody jsou prý velmi trvanlivé a po sklizni – vydrží natrhané až 2 měsíce (zatím nemám vyzkoušeno). Natrhala jsem z našeho keříku asi mísu. Půlku jsem dala do buchty a z druhé půlky jsem tedy vařila sirup nebo spíš takový džus s rýžovým sirupem.
Mám vyzkoušenou buchtu pro lenochy s aronií a je opravdu moc dobrá… až se musím usmívat, protože do této doby jsem aronii opravdu nejedla a teď mi nevadí ani ta svíravá chuť. Změna je život. :)
Z aronie lze využít i listy na čaj (ty se sbírají na jaře), dál květy a na podzim tedy i plody.
U nás se pěstuje jako keř nebo roubovaný strom. My máme keř, do této doby opomíjený, ale odteď se stává mým oblíbencem..:))
PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?
Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.
Komentáře
Aronii mám vážně ráda a mrzí mne, že mi na zahradě neroste. V sadu sečeme křovinořezem a kdo je tradičním otlounkánkem? Samozřejmě ona. Jinak mi nejvíce chutná Nero
Čím to bylo,že je najednou oblíbená. At jsem to zkoušela jakkoliv,připadne mi to tak šíleně trpké,že nejsem schopna to vzit na milost.Švagrová mi neustále cpe sirup z aronie a já to nedám a ani to,že tam dala hordu cukru mi nepomohlo.Ba naopak utvrdilo,že nebudu tu věc činit atraktivnější tim,ze tam přidám cukr,kterému se důsledně vyhýbám.