Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Těstoviny

Jarní špagety

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez vajec
sezóna jaro

Recept pro milovníky italské kuchyně a těstovin. Rychlé a snadné jarní jídlo, které budete mít na stole během chvíle.

Ingredience
  • špagety
  • olivový olej
  • černucha setá
  • piniové oříšky
  • pórek
  • čerstvý česnek
  • Salsola soda - slanobýl (nebo jiná jarní bylinka či jedlý plevel)
  • kůra z bio citrónu
  • čekanka
  • sůl
  • chilli paprička

Trvalo mi 4 roky než jsem se odhodlala to s vámi zkusit. Motivací je syn. Měl flíčky na kůži – plíseň. Tak jsem...

Recept na jarní špagety

  1. Očistěte čekanku a slanobýl.
  2. Dejte vařit vodu a blanšírujte očistěný slanobýl a čekanku asi 5 minut i méně. Poté propláchněte pod studenou vodou a dejte okapat.
  3. Na pánev nalijte olej, přidejte piniové oříšky, černuchu, pórek, citrónovou kůru, chilli papričku, čerstvý česnek a okapanou čekanku se slanobýlem. Osolte a osmahněte.
  4. Dejte vařit špagety, sceďte, hoďte na pánev k ostatnímu, promíchejte a na vysokém plameni všechno krátce prohřejte.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Salsola soda se česky jmenuje slanobýl, má opravdu specifickou až slanou chuť. Jaro je její sezóna. V Itálii lze koupit všude na trzích, v zelenině a v supermarketech.
  • Salsola soda je vysoce ceněna v sezónní jarní kuchyni, vařená i dušená, jako hlavní nebo doplňková složka salátů, omelet, slaných koláčů, pizzy a těstovin. 
  • Pokud budete používat kupovanou čekanku a bude větší a tvrdší, oddělte listy od stonku a blanšírujte zvlášť. Salsola soda bude vařená hned.
  • Nezapomeňte na citrón.
  • Pro verzi bez lepku použijte bezlepkové těstoviny.

Obměna

  • Místo piniových oříšků můžete použít slunečnicové semínko.
  • Salsola soda (slanobýl) se dá nahradit jakoukoliv jarní bylinkou či jedlým plevelem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl a vynecháme chilli papričku.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Špagety s wasabi omáčkou

Chcete vyzkoušet něco nového a pikantního? Připravte si špagety s wasabi omáčkou, které kombinují zdravé suroviny s exotickou chutí. Recept je veganský, ry...

Rapini s tempehem

Rapini je typicky podzimní a zimní zelenina, která nikdy nechybí na našem záhoně. Rychlý a zdravý recept plný chuti. Skvělá obměna klasických těstovin, kte...

Hlíva na fenyklu

Recept pro milovníky rychlých a jednoduchých jídel – lahodná hlíva na fenyklu. Stačí nasekat, smíchat, restovat a posypat posypkou a zdravé chutné jí...

Zimní špagety

Nesporný král diet, vynikající syrový i vařený. Kdo to je? Fenykl. Věděli jste, že kromě běžně používaného srdíčka fenyklu se dá využít i fenyklových vousů...

Podzimní linguine s kaštany

Typický podzimní recept plný chutí, barev a kontrastů. Nám moc chutnal, doufám, že potěší i vás.

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...