Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Jogurt – ano či ne?

Jak je to ale s jogurtem doopravdy? Jogurt většina lidí považuje za zdravou potravinu a konzumuje ji téměř denně, často hned po ránu k snídani. Jogurt bývá obvyklou svačinkou malých dětí i jejich maminek, obzvláště těch bojujících s váhou či vyznávajících „zdravý“ životní styl. Pravda o pozitivním vlivu jogurtu na lidské zdraví je v nás hluboce zakořeněna a neustále utvrzována dobře vymyšlenou reklamou.

Očima tradiční čínské medicíny

Pojďme se na něj nejprve podívat očima tradiční čínské medicíny, léčebného směru s dva tisíce let starou historií, který se na člověka i okolní svět dívá v souvislostech. V takových, jenž jsou pozorovatelné našimi smysly. Čínská medicína kromě jiného definuje u jednotlivých potravin jejich termodynamické vlastnosti, kdy podle jejich působení usuzuje, jsou-li studené, svěží, neutrální, teplé nebo horké. Je to poměrně jednoduché – vodní meloun je studený a pepř horký. Roli hraje i tepelná úprava – zmrzlina je studená, pečené hovězí maso bude teplé. Podle této logiky jsou výrobky z kravského mléka a jogurt, obzvláště konzumujeme-li ho hned po vyndání z lednice, pěkně studené. Navíc zavlhčují organismus. Kombinace těchto dvou vlastností je přesně to, co velmi zatěžuje a oslabuje náš trávicí systém, zvláště po ránu, kdy je nejzranitelnější.

Může i léčit, ALE…

Abychom byli úplně spravedliví, musíme tu čínskou charakteristiku říct do úplného konce. Úplné ne totiž jogurtu neříká. Díky svým výše zmiňovaným vlastnostem jogurt doplňuje jin (vyživuje), pročišťuje horko, zvlhčuje plíce a uvolňuje játra, takže vlastně v určitých konkrétních případech může fungovat i jako lék. Jenže je tu jedno velké ale: lék zpravidla konzumujeme v malých dávkách a ve chvíli, kdy to naše nemoc vyžaduje, ne všichni bez rozdílu, dnes a denně, hned ráno z lednice a spolu s hromadou dalších mléčných výrobků. Pak je to původní „ne“ zcela na místě a jsem ochotná se pod něj podepsat. Ostatně, neustále kolem sebe vidím spoustu lidí unavených, silnějších, zahleněných nebo často nemocných, trpících průjmy, otoky nohou nebo gynekologickými výtoky. A to jsou právě důsledky oslabeného trávení, které není schopné vyrobit dostatek energie a nápor vlhkosti nezvládá.

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Moderní jogurt

A teď se pojďme podívat na jogurt optikou naší „západní“ civilizace. Dříve to býval jednoduchý kvašený výrobek z mléka s jogurtovou kulturou (ostatně i tak jej čínští učenci posuzovali), dnes se v mnohých líbivých obalech kromě nich skrývají ještě přidané cukry, zahušťovadla, škroby, konzervanty, éčka. Stačí se podívat na složení a máte jasno.

Jogurt jsem považovala za zdravý celé roky a patřila k těm, kdo je buď snídali nebo svačili. Léta potíží mě neminula – chronický zánět močových cest, chronické akné, chronická rýma, dutiny, angíny, gynekologické potíže, prekanceróza,… Bylo těžké se vzdát mléčných výrobků, ale stálo to za to – mléčné výrobky jsem vysadila úplně, ničím jsem je nenahrazovala a všech potíží jsem se změnou jídelníčku zbavila. Dnes, po těch letech, co mléčné výrobky nejím, mi vůbec nechybí ani ten denní jogurt a ty rostlinné dělám doma až posledních pár let v rámci experimentování a naprosto mi vyhovují jako občasné zpestření jídelníčku coby dezert,” dodává Eva Cikrytová, autorka projektu Jíme Jinak

Neumíte si představit život bez jogurtu?

Vyzkoušejte naše domácí jogurty bez éček, cukru a mléka!

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Jsem terapeutka tradiční čínské medicíny, redaktorka odborných publikací a také máma dvou dětí, které často nebývá lehké nakrmit tak, jak bych si představovala. Ráda pracuji s lidmi, trávím čas v kuchyni i pohybem v přírodě a také péčí o zahradu, ze které si často nosím suroviny přímo ke sporáku.

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
10. 7. 2025

Domácí veganské alternativy jogurtů (sójový, kokosový, ovesný apod.) doporučujete? Např. k odpolední svačině a ne z lednice. Zatím bohužel moc netoleruji fermentovanou zeleninu a říkám si, že můj mikrobiom asi musí dost strádat. Možná by mi pravidelná konzumace mohla pomoct s refluxem i chronickým průjmem? Uvažuji o pořízení fermentoru a přípravě domácích nejogurtů. Děkuji :)

katkasedtob
10. 9. 2024

Já se přiznám, že kupujeme jen bílý Hollandia jogurt a já ho doplňuji na snídani vločkami, oříšky, skořicí, karobem, kakaem atd. Občas máme Lučinu a Eidam. Ostatní jedeme bez toho. Hlavně díky ségře, která nic nemůže a vaříme si s mamkou a s ní navzájem (to miluju, jídlo jako dárek).

Ukázat další komentáře
Schovat štítky