Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Karbanátky a nákypy

Karbanátky z quinoy a čočky

Uvařeno

Tvoje nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale neboj se. Jakmile videa povolíš, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez lepku
bez sóji
bez mléka
bez vajec

Karbanátky jsou oblíbeným pokrmem pro svoji jednoduchost, chuť i variabilitu. Zkuste tuto verzi z červené čočky a quinoy, vhodnou i pro bezlepkovou dietu.

Ingredience
15 kousků
  • 100 g quinoy
  • 100 g loupané červené čočky
  • česnek dle chuti
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce lněného semínka
  • 1 čajová lžička koření Ras El Hanout
  • sůl
  • pepř
  • kukuřičná mouka
  • sezamová semínka
  • olej

Kdyby mi to někdo řekl, tak mu věřit nebudu, ale já to zažívám na vlastním těle! Začali jsme snídat zdravě a má to ne...

Jak připravit karbanátky z červené čočky a quinoy

  1. Quinou a čočku uvařte společně ve vodě, dokud se voda nevstřebá.
  2. Do robotu vložte cibuli, česnek, mrkev, lněné semínko, sůl, ras el hanout a pepř.
  3. Asi polovinu luštěnin, které již byly uvařeny, vložte do mixéru se směsí z robota. Rozmixujte.
  4. Zdravé vaření? Pojď začít!

    Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
  5. Rozmixovanou směs dejte do misky spolu se zbytkem quinoy a čočky. Velmi dobře promíchejte a nechte dvě hodiny odpočívat v chladničce.
  6. Ze směsi tvořte kuličky a obalte je ve směsi jemné kukuřičné mouky a sezamových semínek. Rozmáčkněte je na tvar karbanátků.
  7. Uspořádejte karbanátky na plech, pokapejte je trochou oleje a pečte v předehřáté troubě na 250°C z obou stran, dokud se neobjeví zlatá kůrka.

Praktické

  • Karbanátky můžete i smažit na pánvi na oleji.
  • Rozmixováním směsi se vám karbanátky budou lépe dělat  a  budou lépe držet pohromadě.

Obměna

  • Nic vám nebrání v tom použít jakékoli jiné koření, které vám chutná.
  • Můžete použít i jinou zeleninu nebo bylinky..

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

 

PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

107 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Evi a všichni!Tak ty quinoové kabenátky jsem teď dodělala a ochutnala a jsou boží!!!Děkuji a krásný den!Blanka

Mila Beata
16. 10. 2025

Mnaaaaaaaaaaaaaam ♥️
Měli jsme s penne, coleskaw a holandskou omáčkou
https://www.jimejinak.cz/holandska-omacka-jinak/

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Uzené medailónky

Rychlé a zdravé medailonky nebo karbanátky bez masa, vajec a lepku pro milovníky uzené chuti.

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.
69
3

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Mrkvové kuličky

Tyto kuličky můžete využít ve vašich receptech podle fantazie. Vychladlé se hodí i na párty, pohoštění, ale i do krabičky na cesty. Teplé jako doplněk k om...

Gratinovaný tempeh s krémem

Jemný krém z patizonu, který skvěle ladí ke křupavému pečenému tempehu. Pokud máte patizon a nevíte, jak ho připravit, určitě zkuste tento recept.

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.