Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Katalánská čekanka- Cichorium intybus

Katalánská čekanka je úžasná zelenina, kterou si můžete vypěstovat i sami. Je bohatá na živiny a využijete ji do salátů i teplých pokrmů.

Katalánská čekanka není rukola

Když jsem chtěla poslat recept s katalánskou čekankou na Jíme Jinak, zjistila jsem, že vůbec nevím, jak se této zelenině říká česky. Hledala jsem na internetu, googlila jak mohla a četla různé diskuze. Zjistila jsem, že tato zelenina asi moc známá nebude, protože spousta lidí jí zaměňuje za pampelišku, mangold a dokonce i za rukolu. Proto jsem se rozhodla věnovat této zelenině samostatný článek. Budu se snažit vám jí trochu přiblížit a seznámit vás s ní. I když je možné, že jí už třeba znáte, protože na Jíme Jinak se prostě jí jinak.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Pěstování

Tuto zeleninu můžete pěstovat i v klimatických podmínkách České republiky. Jen jí nebudete sklízet v zimě, ale na podzim, až do prvních mrazíků.

Výsev probíhá od března do září a nevyžaduje zvláštní péči. Pěstování Katalánské čekanky není obtížné ani v českém podnebí. Jedná se o poměrně jednoduchou rostlinu, které se dobře daří i při celkem nízkých teplotách. Na jihu se pěstuje po celou zimu, zatímco v chladnějším podnebí se sklízí těsně před zimními mrazy. Já žiji ve střední Itálii, u moře a v zimě tu teplota klidně sleze i několik stupňů pod nulu. Ani takto nízké teploty čekance nijak neublíží. Naopak. Zbaví jí její hořkosti, kterou si zachová, pokud je pěstovaná v létě. Proto jí tady pěstujeme na podzim a v zimě.

Má velmi vyvinuté trsy, tmavě zelené listy, podlouhlé, úzké a velmi zubaté. Žebra jsou světlá, velmi široká a silná. Chuť je natolik hořká (zejména v létě), že je někdy nutné ji po uvaření umýt ve studené vodě. Já to nedělám, mně ta hořkost chutná a pěstuji jí hlavně na podzim a zimě, takže chuť je jemnější. Druhů čekanek je hodně, já pěstuji tu, kterou vidíte na fotce. Je velká, silná, výborná a nikdy mě nezklamala.

Můžete jí sázet do řádků nebo jak vás napadne, klidně jen tak poházet semínka a pak, až rostlinky povyrostou, přesazovat. Takto to dělám já. Naseju kam se dá a ona si pak poradí sama. Sklizeň je zábava. Jít si natrhat zeleninu na zahrádku je pro mě něco krásného. Je to odměna za námahu a péči, kterou rostlinám věnujete. No a pak stačí košík, nůž a jde se na nákup. V košíku na fotce je i mangold a čerstvý česnek. Až budete čekanku sklízet, uřízněte jí tak půl centimetru od země a ponechte kořeny. Zanedlouho vám vyraší znovu!

Zelenina plná živin

Čekanka katalánská je bohatá na minerální soli a vitamíny, zejména na vitamin A. Má diuretický a choleretický účinek a je vynikajícím spojencem pro kardiovaskulární systém a játra. Stimuluje také vylučování žluči.

Mezi další vitamíny patří vitamíny skupiny B (včetně vzácné kyseliny listové) a vitamín K s antihemoragickými vlastnostmi. Hlavní charakteristikou této zeleniny a obecně čekanky je hořká chuť způsobená tonikem a trávicí látkou, která se také průmyslově používá k výrobě likérů.

Katalánská čekanka v kuchyni

Může se jíst syrová, v salátech nebo v dipech, pokud sklidíte mladé lísky. Nejčastěji se ale používá vařená. V kraji, kde žiji, se čekanka používá velmi často. Vaří se ve vodě spolu s další zeleninou, nejčastěji s mangoldem nebo i různou divoce rostoucí zeleninou. I divoká čekanka, ta klasická s modrými květy, kterou znáte všichni, může být použitá. Po uvaření jí jednoduše nechte okapat, pak z ní ještě po vychladnutí vymačkejte vodu, dejte do pánve s kvalitním olejem, česnekem a feferonkou. Tento jednoduchý recept se nazývá Cicoria ripassata. Pak stačí osolit a ve finále pokapat citrónovou šťávou. Takto připravená čekanka se hodí velmi dobře do placek, jako příloha k obilovinám, do polévek i na těstoviny, do slaných koláčů.

Pokud začnete čekanku pěstovat nebo si jí koupíte, pořádně jí před použitím omyjte. Pak jí rozřízněte na polovinu. Tam, kde začíná list je čekanka měkčí a nemusí se vařit tak dlouho, jako stonek. No a pak už je zase na vás, jak si s ní poradíte. Můžete jí kombinovat s ostatní listovou zeleninou jako je kapusta, kadeřávek, divoká čekanka, zelí atd.

I králíci čekanku milují

U nás se nevyhodí nic, ty ošklivější listy čekanky jdou buď na kompost a nebo naším králíkům. Králíci milují čekanku! No, teď vybočím jen k upřesnění. My samozřejmě králíky nejíme!!! Jsou to naši přátelé a jsou součástí rodiny. Byli zachráněni před jistou smrtí, no a kde skončili? Samozřejmě u nás. Mají se nádherně (jsou 3), žijí volně na zahradě, žádné klece, nic. Žijí volně, jen jsme museli pořádně oplotit zahradu, kde pěstujeme zeleninu od zahrady, kam můžou zvířata. Mají svoje domečky a používají je, kdy chtějí. Manžel říká, že si brzo otevřu záchrannou stanici. Králíci nejsou jediná zvířata, co u nás našla domov, ale o tom třeba zase jindy.

Doufám, že jsem vám alespoň trochu tuto zeleninu přiblížila a že jí třeba zařadíte do vašeho jídelníčku.

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

40 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Děkuji za úžasné informace. Miluji hořké zeleniny včetně pampelišky a čekání,ale o téhle jsem nevěděla a nadchla mne. Už jdu pátrat po semínkach.

Věrko, jsi úžasná! Opět nová informace. Díky Tobě jsem loni pěstivala poprvé Nero kapustu, která byla výborná. Je pěkné učit se i na stará kolena. Moc děkuji za Tvé články i recepty. Ať se Ti daří!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Batátovo dýňové ravioli

Tento recept na ravioli s batátovo-dýňovou náplní je skvělou alternativou k tradičním těstovinám. Kombinace batátu, dýně a mandlí v náplni je bohatá na chu...

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Veganská libyjská Shorba

Tentokrát jsem se nechala inspirovat libyjskou shorbou, moje verze je ovšem oproti originálním receptu veganská. Příprava je velice jednoduchá a nezabere v...

Karamelizované kimchi

Kimchi se velmi dobře hodí do receptů, není vždy nutné ho jíst jednoduše jako .. kimchi. Jste připraveni na kulinářský orgasmus? Pokud se pokusíte udělat t...

Špagety čarodějnice

Když jsem v obchodě objevila špagety Pasta Venere, hned na první pohled se mi zalíbily a hned jsem dostala nápad, jak je připravit. Jsou temné, tajemné, ba...