Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Kopřivák – knedlík z vařené rýže, krup a kopřiv

Uvařeno
sezóna jaro

Zelené knedlíky dnes zabodovaly. Nevím, zda to bylo tou kopřivou, ale měly velký úspěch.

Ingredience
pro 8 šišek
  • 1 hrnek uvařené rýže
  • 1 hrnek uvařených krup
  • 1 hrnek pohankové mouky
  • 1 hrst kopřiv
  • špetka soli
  • 1 hrnek horké vody
  • voda a sůl na vaření knedlíků
Postup
  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu s trochou soli.
  2. Kopřivy propláchneme studenou vodou a spaříme horkou, abychom na ně mohli sahat, nasekáme na jemno.
  3. Do mísy dáme rýži, kroupy, špetku soli a rozmixujeme na kaši, pokud je potřeba, přidáme trochu horké vody.
  4. Do vzniklé kaše nasypeme mouku a kopřivy a vypracujeme tuhé těsto.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme šišky a dáváme do vroucí vody.
  6. Po vyplavání na povrch je vyndaváme, aby se nerozvařily.
Praktické
  • Vodu i mouku dejte po částech podle potřeby. Poměr není až tak důležitý jako výsledek – tuhé nerozpadající se těsto, které jde vytvarovat.
  • Mokré ruce jsou důležité, jinak budete mít těsto všude, ale nebudete mít knedlík.
Obměna

Do knedlíků můžete zapracovat jakékoli zbytky obilí a mouku můžete i jinou celozrnnou.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Děti

Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1 roku.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Moc dobré knedlíky ze zbytků. Ještě že nám za plotem rostou kopřivy, takže to nemám pro ně daleko 😁 Měli jsme s gulášem z červené řepy a cukety. Výborné, děkujeme 😊

Marsha Krausova
3. 6. 2018

Devcata, mate krasnou WEB stranku. GRATULUJU.
(I kdyz casto nerozumim cesky, rada se podivam).

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Rýžový nákyp s mrkví a dýní

Jak ze zbytků obilí udělat luxusní jídlo? Zkuste tento recept a uvidíte, jak zabodujete!

Kváskové placky s medvědím česnekem (bez lepku)

Přirozeně bezlepkové placky s medvědím česnekem chutnají malým i velkým.

Nákyp s černými fazolemi

Zapékané nákypy v chladných dnech příjemně zahřejí. Černé fazole posilují ledviny a červená řepa je dobrá na krev. Vyzkoušejte, jak chutnají společně zapeč...

Ligurská jednoduchá panissa

Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.