Domů > Zdravé recepty > Polévky > Obědové

Výborná květáková polévka

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Květáková polévka nemusí být vždy jen krémová. Zkusili jsme tentokrát květák nemixovat a byla opravdu výborná. A navíc je hotová raz dva. Vyzkoušejte recept na výbornou květákovou polévku i vy!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 litr zeleninového vývaru/ horké vody
  • půlka menšího květáku
  • 1 cibule
  • 1 petržel
  • muškátový oříšek
  • bílé miso (shiromiso)
  • umeocet
  • olej
  • sůl
  • na ozdobu: naklíčená řeřicha, pražené semínka

Po pěti měsících strávených na lůžku jsem se cítila hrozně. Váha stoupala a zmáhala mě veliká únava a já jsem věděla,...

Recept na květákovou polévku krok za krokem

  1. Dáme ohřát zeleninový vývar.
  2. Květák rozebereme na růžičky nebo nakrájíme na menší kousky. Cibuli nakrájíme na kostičky a petržel nastrouháme na hrubém struhadle.
  3. Na dno hrnce dáme olej, zahřejeme ho, přidáme cibuli, petržel, sůl a chvíli společně restujeme.
  4. Přidáme horký vývar nebo vodu, květák a vaříme asi 10 minut do změknutí zeleniny.
  5. Ke konci varu přidáme trošku (na špičku nože) muškátového oříšku.
  6. Vypneme oheň, dochutíme trochou bílé miso pasty rozmíchané v trošce polévce zvlášť a podle chuti umeoctem.
  7. Podáváme posypané naklíčenou řeřichou nebo praženými semínky.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Jelikož je polévka uvařená hlavně se zeleniny, polévku raději sníme a neskladujeme. Zelenina v ní obsažená začíná už po půl hodině oxidovat a během 2 hodin se stává pro tělo kyselinotvorná. Pokud si chceme vzít polévku do práce k obědu, nalijte jí ještě vařící až po okraj do termosky a zavřete. V tomhle stavu si zachová většinu prospěšných látek.

Obměna

  • Místo květáku lze použít brokolici, místo petržele mrkev.
  • Pokud máte rádi krémovou polévku, můžete ji rozmixovat na krém nebo ji rozmixovat jen částečně a tím ji zahustit.
  • Labužníci si mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti od 1 roku, pokud dáme jen pár zrnek soli, minimálně oleje a vynecháme ochucovadla.
  • Pro děti od 1,5 roku polévku vaříme stejně, ale solíme a ochucujeme minimálně a nepoužijeme smetanu.
  • Pro děti od 2 let vaříme polévku stejně, jen jsme opatrnější se solí a ochucovadly.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

29 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

🙂

Mňam to je vynikající polévka❤️

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Kvásková cibulačka

Cibulačka patří mezi naše oblíbené polévky. Tahle s kváskem je příjemně nakyslá a patří mezi naše nejoblíbenější. Je rychlá a jednoduchá, dělám ji i pro ná...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.

Květáková polévka s tofu à la s vajíčkem

Připravte si skvělou květákovou polévku plnou zeleniny a vajíčka z tofu! Vyzkoušejte tuto jednoduchou a zdravou recepturu plnou chutí a vůní, která potěší ...

Luxusní zeleninový krém s medvědím česnekem

Zaujal tě recept na krémovou polévku ze zeleniny a medvědího česneku? Čeká tě snadná a chutná příprava s jarními ingrediencemi. Navíc se dozvíš tipy na var...

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.