Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Léčivý hřib hořčák – zabíjí rakovinu

Nedávno jsme vydali článek o léčivých účincích lesních hub. Naši čtenáři jako správný národ houbařů hned poznali, že hříbek v  na úvodní fotce úplně vlevo, je hřib žlučník alias hořčák. Co má tato hořká neoblíbená houba za tajemství? Proč ji někteří lidé jedí? A proč se o hořčáku říkalo, že kde ho jedli, neznali nemoci?

Hořký, ale léčivý

Neoblíbený hřib žlučník (lidově hořčák nebo žlučák) je nádherná houba, téměř přesná kopie praváka, která sice nálezci může přinést nepříjemné zklamání v podobě zkaženého pokrmu, ale z hlediska zdravotních účinků je zázračná. Naši předci o hořčákovi říkávali: “kde se žlučáky jedly, neznali nemoci“.

Hořčák najdete v jehličnatých lesích od června do září. Má tmavě síťovanou nohu s oky většími a hrubšími než pravák a narůžovělé rourky na spodku kloboučku. V místech, kde se ho dotknete, zrůžoví. Poznáte ho zcela jasně při ochutnání podle typické hořké chuti.

🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Vyléčí zkažený žaludek

Hořčák je rychlou pomocí při žaludečních nevolnostech a průjmech. Můžete ho proto zařadit do domácí lékárničky a mít vždy po ruce, kdyby vám bylo špatně (například na cestách). Stačí ho usušit a rozdrtit nebo rozemlít na prášek a práškem naplnit kapsle z lékárny, případně sušený prášek zamíchat například do sladu nebo medu, aby se dal jíst. Ze sušených hořčáků můžete připravovat i čaj.

Potvrzený protirakovinový účinek

V 80. letech se prý hořčák vykupoval pro farmaceutické firmy v SRN na léčbu rakoviny. Současné studie na myších to jasně prokazují – hořčák má silné protirakovinové účinky. Obsahuje totiž látky, které zastavují růst rakovinotvorných buněk u některých typů nádorů (1). Mohl by být tedy hořčák přírodním lékem na rakovinu?

Jak zmírnit hořkou chuť hořčáku

Tato úprava zmírní chuť hořčáku o cca 80 %. Pokud chcete využít léčebných účinků hořčáku nebo jste ho nasbírali a je vám líto ho vyhodit, pak určitě vyzkoušejte:

  1. Očištěný hřib nakrájejte na plátky a namočte do rostlinného mléka (například kokosového) na půl hodiny.
  2. Slité houby osmažte na oleji se solí a kmínem.
  3. Duste 15 minut, až se vypaří všechna voda.
  4. Pokud se voda vydusí dřív, trošku houby podlijte.
  5. Upravujte běžným způsobem – nejlépe do houbové smaženice nebo třeba jako řízek.

Také jíte hořčáky?

Máte nějaké zážitky s hřibem žlučníkem či zkušenosti jak tuto houbu využít?

PS: Chceš zdravě shodit na léto?

Pojď na to s námi jinak. Bez deficitu, dřiny a chemie.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

344 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vím, že se s hořčáků dělá tinktura.

Antonín
20. 10. 2024

Drobet pracné,ale stojí to za to.😊🙂.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

106
17

Žabinec ptačinec v kuchyni

Potřebujete léčit plíce a začít konečně odkašlávat? Chcete si pojistit dostatek železa, vápníku a kyseliny listové? Podívejte se kolem, jestli nemáte výbor...
74
1

Jak využít první jarní rostlinky

Jaro je už tady a nabízí nám zdarma spoustu divokých jarních bylinek a rostlinek, které můžete využít doma k tvorbě výtečných receptů a pokrmů. Přečtěte si...
98
5

Letní saláty jako od profíka v 6 krocích

Naučte se připravovat zdravé nejen zeleninové saláty na mnoho různých způsobů podle našich receptů. Jako profík. Jednoduše. V 6 krocích. Naučíme vás svěží ...
68
7

Pupalka dvouletá – skvělá v kuchyni i v lékárničce

Královna noci, pupalka, se dá využít i přes den. Je to léčivka, krásně voní a její květy, kořen i listy se dají využívat v kuchyni. Pupalkový olej je hotov...
14
5

Kompletní průvodce zdravým grilováním bez masa

Máme tu teplo a s ním přichází i grilovací sezóna, která spojuje samé příjemné aktivity – dobrou společnost, čerstvý vzduch a dobré jídlo. A tím nemu...
62

13 rychlých a zdravých svačin, které si vzít k vodě

Celý den u vody a jíst zdravě? Žádný problém! Nespoléháme na stánky s občerstvením, kde většinou mají jen nezdravá a těžká jídla. Máme pro vás 13 tipů na n...