Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Ingredience
Na kuličky:
  • 150 g kuskusu
  • 300 g vody
  • 1 balíček šafránu
  • sůl
Na dip:
  • sójový jogurt řeckého typu
  • pažitka
  • sůl
  • bílý pepř
  • citrónová šťáva
Ostatní ingredience:

    K účasti na programech Jíme Jinak mě motivovaly naše děti a jejich partneři, kteří se stravují jinak už dávno a já js...

    Jak připravit šafránové kuličky z kuskusu s rajčaty a cizrnou

    1. Omáčku připravte smícháním ingrediencí na dip.
    2. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte kuskus, šafrán, špetku soli a přiveďte k varu. Vařte 5 minut. Nechte vychladnout.
    3. Z vlažného kuskusu vytvořte kuličky.
    4. Do mísy dejte cizrnu, prolisovaný česnek a cherry rajčata. Malá rajčátka můžete nechat celá, větší rozpůlit. Osolte, pokapejte olejem, promíchejte.
    5. Na plech rozložte pečící papír a navrch nasypte ochucená cherry rajčata a připravené kuličky. Promíchejte a pečte v troubě na 220°C. Po upečení posypte kořením Za’atar a pažitkou.
    6. Omáčku dejte dospod talíře a navrch položte upečené kuličky, pokapejte olejem,  přidejte pažitku a pokrm je hotový.

    Praktické

    • Pečte, dokud povrch nezezlátne, přibližně 30 minut.
    • Chutné jak teplé, tak vychladlé.
    • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.
    • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
    • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkový kuskus.

    Obměna

    • Můžete použít jakýkoliv kuskus.

    Děti

    • S menším množstvím soli a oleje a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

    PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

    Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    48 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Úžasná dobrota Vierko! Moc jsme si pochutnali. Děkuji za Vaše tvoření a sdílení ❤️

    Hajickova.Lenka
    29. 7. 2023

    Opět dobrota. Použila jsem čerstvé bylinky na rajčata. Ovšem, nešlo mi do hlavy, jak vytvorim kuličky z kuskusu. Fakt jsem nevěřila, že budou držet pohromadě. No, byla to trošku alchymie, ale nějak se povedly. Šafrán jsem neměla, prostě jsem si dochutila dle svého. Příště už ho koupím a vyzkoušim

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Fazolová pomazánka tří pepřů

    Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

    Prasorizo – řecký pórek s rýží

    Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...

    Mls na špejli

    Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

    Nudle s cuketou

    Krémová konzistence a chuť pepře je pro mě v této omáčce, do které využijte i přerostlejší cukety, neodolatelná. Zkuste a dejte vědět, jak chutnalo vám.

    Bílá patizonová omáčka

    Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

    Krémová zapečená rýže

    V tomto receptu můžete zužitkovat zbylou rýži a obohatit jí prakticky jakoukoliv zeleninou. Výsledkem je lahodný pokrm, na kterém si pochutná celá rodina.