Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Pečené kuskusové kuličky s šafránem

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez mléka
sezóna léto

Lahodné kuličky vonící šafránem a k tomu osvěžující dip. Tento letní recept je vhodný jako lehký oběd nebo večeře a jistě potěší každého strávníka.

Ingredience
Na kuličky:
  • 150 g kuskusu
  • 300 g vody
  • 1 balíček šafránu
  • sůl
Na dip:
  • sójový jogurt řeckého typu
  • pažitka
  • sůl
  • bílý pepř
  • citrónová šťáva
Ostatní ingredience:

    Jak připravit šafránové kuličky z kuskusu s rajčaty a cizrnou

    1. Omáčku připravte smícháním ingrediencí na dip.
    2. Do kastrůlku nalijte vodu, přidejte kuskus, šafrán, špetku soli a přiveďte k varu. Vařte 5 minut. Nechte vychladnout.
    3. Z vlažného kuskusu vytvořte kuličky.
    4. Do mísy dejte cizrnu, prolisovaný česnek a cherry rajčata. Malá rajčátka můžete nechat celá, větší rozpůlit. Osolte, pokapejte olejem, promíchejte.
    5. Na plech rozložte pečící papír a navrch nasypte ochucená cherry rajčata a připravené kuličky. Promíchejte a pečte v troubě na 220°C. Po upečení posypte kořením Za’atar a pažitkou.
    6. Omáčku dejte dospod talíře a navrch položte upečené kuličky, pokapejte olejem,  přidejte pažitku a pokrm je hotový.

    Praktické

    • Pečte, dokud povrch nezezlátne, přibližně 30 minut.
    • Chutné jak teplé, tak vychladlé.
    • Při potížích s klouby a ledvinami vynecháváme rajčata.
    • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný jogurt namísto sójového.
    • Pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkový kuskus.

    Obměna

    • Můžete použít jakýkoliv kuskus.

    Děti

    • S menším množstvím soli a oleje a bez pikantního koření vhodné pro děti od 2 let.

    PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?

    Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
    Chci jídelníčky pro detox.

    Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

    57 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Markéta
    17. 8. 2025

    Zaujal mě recept, ale potřebovala bych tip na bezlepkový kuskus (výrobce a kde koupit). Některé jiné druhy těstovin v BLP verzi kupuju a mám své favority, ale na kuskus jsem ještě nenarazila.

    Úžasná dobrota Vierko! Moc jsme si pochutnali. Děkuji za Vaše tvoření a sdílení ❤️

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Daikon v bílé omáčce

    Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

    Krémové rizoto s fazolemi

    Rychlý a jednoduchý recept z mála ingrediencí, který doufám bude chutnat i vám. Krémové rizoto s fazolemi a hlívou, skvělá kombinace chutí a zdravých ingre...

    Řecká Gemista (plněná zelenina)

    V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

    Kořeněný patizon

    Lahodný a jednoduchý pokrm, který spojuje jemnou chuť zeleniny s voňavým kořením. Další tip, jak využít v kuchyni úrodu patizonů.

    Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

    Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.

    Bílá patizonová omáčka

    Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.