Černý pepř
Ten není třeba představovat. Jedním z nejpoužívanějších koření při vaření na celém světě je černý pepř. Tyto kuličky jsou pro zdraví a chuť ozvláštněny látkou zvanou piperin, která má mnoho léčivých vlastností známých člověku již od starověku. Černý pepř je plod získaný ze stromu Piper Nigrum, druhu pocházejícího z Indie. Většina druhů pepře, které známe, se získává různými procesy z plodů této rostliny. Po sklizni se malé kulaté plody pepře blanšírují ve vodě a poté se suší. Tímto procesem získají suchý a vrásčitý vzhled, který známe.
Růžový pepř
Růžový pepř ve skutečnosti není pepř, přesto ho sem dávám, protože ho asi každý zná pod tímto jménem. Na rozdíl od černého, bílého a zeleného pepře, což jsou plody (různě zpracované) stromu Piper nigrum, je růžový pepř plodem stálezeleného stromu zvaného Shinus molle, původem z Latinské Ameriky. Plody pocházející z tohoto stromu mají charakteristickou růžovou barvu a tvarem jsou velmi podobné bobulím pepře, proto se jim běžně říká růžový pepř nebo nepravý pepř, i když mají zcela jinou a mnohem jemnější a sladší chuť. Růžový pepř je poměrně jemný a jeho vůně je sladká a kořenitá s tóny citrónu a jahod.
Bílý pepř
Bílý pepř má menší zrna než černý pepř a má jemnější chuť. Bobule se sbírají, když jsou velké a mají načervenalou barvu, tedy když jsou téměř zralé. Poté se macerují ve vodě, aby se zajistilo oddělení vnějšího obalu. Vyčištěná zrna se pak suší.
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Jamajský pepř
Toto koření máte stoprocentně všichni doma. Znáte ho pod názvem nové koření. Plody nového koření produkuje stálezelený strom Pimenta dioica, původem z Jamajky, dnes se sklízí také v Guatemale, Hondurasu a Mexiku. Koření Pimenta dioica je také známé pod názvem jamajský pepř, hřebíčkový pepř, nové koření, stejně jako pimento. Svůj název nové koření, používaný v anglosaských zemích, dostal proto, že jeho vůně a chuť připomíná skořici, muškátový oříšek a hřebíček. Je málo pikantní, ale velmi aromatický. Jeho vůně a chuť obsahuje nuance skořice, muškátového oříšku a hřebíčku (často se mu také říká hřebíčkový pepř a pepř 4 koření). Je jednou z hlavních ingrediencí karibské kuchyně a kořením do koktejlů.
Sečuánský pepř
Sečuánský pepř je koření vyráběné ze slupek semen Zanthoxylum piperitum, opadavého a dvoudomého keře (to znamená, že má samičí i samčí květy). Kvete na jaře a tvoří nádherné zelené nebo žluté hrozny, které se s příchodem podzimu a nižšími teplotami stávají červenými bobulemi. Ve správnou chvíli se tyto bobule otevřou a uvolní semena (malé tmavé kuličky podobné černému pepři). Načervenalé slupky, které obklopují semena, se stanou symbolem koření Sichuanu, zatímco vnitřní semeno bude vyřazeno. Je jednou z klíčových ingrediencí k vytvoření slavné směsi: koření patera vůní a používá se v mnoha pokrmech čínské kuchyně Sichuan, ale i zbytku Číny a dalších asijských zemích – například Japonci jej používají v některých oblíbených receptech. Když napíšu recept s tímto kořením, těžko se dá napsat jeho obměna. Jeho chuť je opravdu jedinečná a je velmi obtížné jí popsat. Pokud jste toto koření ještě nezkusili, dejte mu šanci a uvidíte, že najde uplatnění ve vašich asijských pokrmech. Trošku připomíná černý pepř, ale má ovocnější aroma. Když se konzumuje samostatně, je mírně hořký, vytváří horko a znecitlivění v ústech a poté pomalu uvolňuje citrusovou pachuť.
Dlouhý pepř
Pochází z Himalájí a je nejstarším druhem pepře, který se do Evropy dostal z Asie. Jako každý jiný pepř nemá rád vysoké teploty a vaření. U vývarů, omáček, polévek a dušených pokrmů přidejte špetku dlouhého pepře 15 minut před koncem varu a nebo nastrouhejte až na pokrm. Jak chutná? Dlouhý pepř je o něco pálivější než pepř černý a má sladkou a zároveň lehce kyselou příchuť. Dlouhý pepř má teplou, intenzivní chuť se sladkými a ovocnými tóny připomínajícími skořici a černý pepř. Jeho chuť je méně kořenitá než černý pepř, více citrusová. Pro použití se doporučuje nastříhat ho nůžkami na délku půl centimetru a rozdrtit v hmoždíři nebo nastrouhat struhadlem.
PS: Chceš dobít své životní baterie?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Komentáře
Ta nakyslá chuť a stimulativní účinky sečuánského pepře mi dost připomínají sušené bobule schizandry, ta se ale nepoužívá jako koření. Díky za inspiraci, je skvělý.
Díky, Věrko, moc hezky napsané.