Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Polentové hranolky – křupavá mňamka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Bezlepkové obiloviny nejsou nuda! Můžete si z nich udělat skvělé křupavé hranolky. Tyhle jsou z kukuřičné polenty. Příprava je velmi snadná a výsledek potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience
pro 4 porce
  • vychlazená polenta
  • olej
  • sójová omáčka/sůl
  • bylinky podle chuti (rozmarýn, tymián, oregáno)

Chci svěřit se svým životním příběhem, abyste pochopili, co muselo mé tělo snést a jak blahodárné a zachraňující účin...

Postup
  1. Zapneme troubu na 200°C.
  2. Ztuhlou polentu vyndáme z lednice, nakrájíme na hranolky.
  3. Plech vymažeme olejem a položíme na něj hranolky pěkně jednu vedle druhé.
  4. Vršek hranolek potřeme lehce olejem smíchaným se sójovou omáčkou. Použije cca 0,5 lžíce sójové omáčky a 2 lžíce oleje. Případně přidáme do směsi nasekané bylinky – čerstvé nebo sušené oregáno, tymián, rozmarýn. Můžeme dát jen jednu, dvě nebo všechny tři bylinky. Ale můžeme vynechat.
  5. Dáme do trouby a pečeme do zlatova. Můžeme zapnout horkovzduch, budou pak pěkně křupavé a budou rychleji. Podle tloušťky hranolek a zvoleného programu pečeme 20 až 30 minut na 180°C až 200 °C.
  6. Podáváme teplé, po vychlazení tvrdnou.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Příprava polenty

  • Polentu si uvaříme předem, aby byla dobře ztuhlá. Taková se pak krásně porcuje na hranolky. Recept je snadný a můžeme si jej různě obměňovat semínky, bylinkami apod. viz recepty na polentu.
  • Použít můžeme jak kukuřičnou krupici, která se vaří, tak instantní polentu, která je za pár minut hotová. Ale vychlazení a ztuhnutí je podmínkou proto, aby se nám hranolky nerozpadaly.

Praktické

  • Pro 4 osoby bude potřeba uvařit polentu z 1 hrnku kukuřičné krupice (návod zde) nebo 2 hrnků instantní polenty. Při použití instantní verze se podívejte se na obal na doporučený poměr vody a polenty a čas přípravy, liší se to výrobek od výrobku.
  • V praxi uvaříme kaši, kterou nalijeme na pekáč, plech nebo do skleněné mísy a po vychladnutí vyklopíme a naporcujeme. Můžete využít i srnčí hřbet – polentu pak krájíme na plátky a plátky na hranolky.
  • Není potřeba používat pečící papír nebo vymazávat, polenta se po vychlazení z plechu či skleněné formy sama odlepí.
  • Pro bezlepkovou verzi použijeme sójovou omáčku tamari nebo nesójovou verzi omáčky (hrachová, pohanková apod.).
  • Pro nesójovou verzi použijme nesójovou omáčku nebo místo omáčky použijeme sůl.

    Obměna

    • Pokud s přípravou hranolek počítáme už při vaření polenty, můžeme do ní rovnou přidat bylinky a 3 lžíce oleje. Nebudeme pak muset přidávat bylinky a vymazávat plech, pouze polentu lehce potřeme olejem se sójovou omáčkou svrchu.
    • Do polenty můžeme dát, cokoli máme rádi – lněné semínko (jako jsme dali my do této polenty, z níž jsou hranolky na fotce), teff, amarant, slunečnicové semínko, mák apod.
    Děti
    • Polentové hranolky dáváme dětem pro zpestření cca od 2 let. Pokud však dítě běžně jí smažené potraviny, bramborové hranolky apod., tak toto doopručení ignorujte a bez obav mu dejte polentové hranolky, je to zdravější varianta než klasické hranolky.

    PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

    Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

    Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

    53 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    To je skvělej nápad,díky

    Magda 🤍
    25. 1. 2025

    To jednoduché mazání s tamari je tam výborné 🤩. Kdysi jsem hranolky už od oka dělala, ale byly moc tvrdé. Stačilo mi teď opravdu jen 25 min na horkovzduch… Kdo by to byl řekl, že ze staré polenty vznikne taková mňamka. K tomu ještě “majonéza” od Vierky 👍🏻👍🏻👍🏻

    Ukázat další komentáře

    Vyzkoušejte také

    Pečené křupavé cukety

    Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

    Ligurská jednoduchá panissa

    Ligurská panissa je vynikající přílohou. S receptem si můžete opravdu pohrát a obměňovat do nekonečna.

    Meruňky a jablka v citrónovém želé

    Neodolala jsem a koupila na trhu meruňky. Nebyly tak zcela zralé, jak vypadaly, tak skončily v citrónovém želé. Vznikl tak nečekaně dobrý recept na osvěžuj...

    Jahody v agaru

    Sezóna jahod je tady! Co ale s nimi, když dozrávají rychle a nestíháme je jíst? Jeden ze způsobů, jak jim prodloužit životnost a ještě si skvěle pochutnat,...

    Tempura z mrkvové natě

    Když máme vlastní zeleninu ze zahrádky, nebo kupujeme zeleninu v bio kvalitě, je hřích vyhazovat natě. Ty mrkvové se hodí krom jiného na výbornou, ba přímo...

    Pikantní mexická kukuřice se “sýrovou” omáčkou

    Jednoduchý a hodně žravý receptík. Takto připravenou kukuřici si můžete přidat k jakémukoliv jídlu nebo si ji dát jako chuťovku na svačinu.