Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Proč jíst tapioku

Tapioka se těší velké oblibě, mimo jiné i proto, že patří mezi bezlepkové potraviny. Už jste ochutnali pudink z tapiokových perel?

Co je tapioka?

Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku. Tento druh hlízy pochází z Brazílie a dalších částí Jižní Ameriky. Má vysoký obsah sacharidů a kalorií, což je dobré pro ty, kdo potřebují přibrat na váze. Tapioka je přirozeně bezlepková.
Díky vysokému obsahu sacharidů není vhodná pro diabetiky.

Co obsahuje

Tapioka se skládá zejména ze sacharidů, v menším množství obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, mangan, železo, hořčík, měď a selen. Dále velmi malé množství bílkovin, tuků a vlákniny.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Zdravotní přínosy tapioky

  • Je snadno stravitelná.
  • Pomáhá zdravě přibrat na váze.
  • Podporuje a chrání zdraví kostí.
  • Je vhodná při bezlepkové dietě.
  • Používá se jako prevence žaludečních křečí, syndromu dráždivého tračníku, zácpy.
  • Je vhodná pro kojící maminky.
  • Podporuje snížení cholesterolu.
  • Dodává energii.

Tapioka v kuchyni

Konzumovat ji můžete stejně jako rýži, vařit by se měla minimálně 15 minut. Z tapiokové mouky se dají připravit placky, bezlepkové chleby a bezlepkové pečivo, ale je lepší ji míchat s dalšími výživnějšími moukami.

tapiokových perel lze připravit velmi chutný rostlinný pudink.

Jako zahušťovadlo používáme tapiokový škrob k zahuštění omáček a polévek. Jako pojivo a k vylepšení textury přidáváme tapiokový škrob do zeleninových hamburgerů a různých těst.

Zkuste to taky

Nám doma chutná jako dezert v podobě pudinku, který si připravujeme v kokosovém mléce s ovocem, také používáme tapiokový škrob k zahuštění pokrmů a jako mouku do pečiva. A co vy? Už jste zkoušeli tapioku v kuchyni?

Naše oblíbené recepty s tapiokou:

Mandlový tapioka pudink s ovocem
Kokosový pohár s tapioka perličkami
Cereální kváskový chléb Bezlepkáč
Luxusní kynutý bezlepkový štrůdl
Pomerančový dezert s tapiokovými perličkami

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

42 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Michaela
7. 4. 2025

Dobrý den, myslíte prosím, že když si doma tapiokové perly rozemelu na jemno, tak to můžu používat na zahušťování jako škrob? Koupila jsem 500 g pytel perel a doma pudinky moc nikoho neoslovili (asi špatná kuchařka🤣) a dojídám to vždycky sama, tak teď nevím co s tím 😃. Díky

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bezlepková pletená vánočka z kvásku

Držíte bezlepkovou dietu a chcete si dopřát zdravou pletenou vánočku bez cukru, lepku, vajec, droždí a másla? Vymysleli jsme pro vás variantu kváskové váno...

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Artyčoky – léčivá zelenina, kterou si můžete vypěstovat

Artyčok je vhodný pro léčbu jater, ledvin, pro cukrovkáře, při zácpě i na vysoký tlak. Roste na jaře, kdy potřebujeme detoxikovat organismus. V tom je arty...
11
12

Znáte muchovník?

Malé černé bobule, ale borůvky to nejsou. Věděli jste, že už indiánské kmeny užívaly muchovník jako lék?

Tapiokový dezert s ostružinami

Vynikající jemný dezert, vhodný jako sladká svačinka nejen při histaminové intoleranci. Vychlazený vás krásně osvěží v horkých letních dnech.
245
5

5 způsobů, jakým stres způsobuje tuk na břiše a co s tím

Asi to známe všichni: jíme zdravě, hýbeme se, ale i přes se nás tuk okolo břicha drží jako klíště a ne a ne dolů. Proč? Tělo nás tímto upozorňuje, že naše ...