- 100 g celozrnné žitné mouky
- 30 g cizrnové mouky nebo hrašky
- cca 40-50 ml vody (do těsta)
- 0,5 lžičky soli
- 100 g cukety
- 1 česnek (není nutné)
Jak připravit cuketové halušky
- Dáme si vařit plný hrnec vody se špetkou soli.
- Nastrouháme si cuketu (buď najemno nebo nahrubo, dle vašich preferencí).
- V míse si smícháme mouky (nebo mouku s hraškou), sůl, přidáme strouhanou cuketu a postupně naléváme 40-50 ml vody (vodu přilévejte postupně, možná budete potřebovat více nebo méně, záleží na savosti vaší mouky).
- Zamícháme a vytvoříme hutnější těsto.
- Do vřící vody pomocí haluškového síta protlačíme těsto.
- Halušky vaříme cca 3-5 minut a pomocí síta vyjmeme, zcedíme a dáme stranou.
- Propláchneme studenou vodou, aby se zastavil var.
- Podáváme například se zelím a uzeným tempehem.
Praktické
- Cuketu i česnek můžete v receptu zcela vynechat a halušky udělat neochucené nebo cuketu nahradit jinou zeleninou (například špenátem a udělat si zelené halušky).
- Halušky chutnají dobře i jen tak samy o sobě. Chutí připomínají těstoviny. Můžete je podávat například s pestem nebo nasladko s mákem a sladem.
- Pokud máte bezlepkovou dietu, vyměňte celozrnnou žitnou mouku za pohankovou mouku.
- Pokud vám nějaké halušky zbudou, můžete je použít i jako zavářku do polévky místo knedlíčků.
- Luštěninové mouky, tedy i hrašku, používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Chcela by som len upresniť, že halušky sú čisto múčne jedlo. Ak sú so strúhanými surovými zemiakmi, tak sa volajú strapačky. Pripomína mi to Pelišky a vysvetlenie rozdielu medzi nokem a knedlíkem :). Rada ich vyskúšam s cuketou.
Celé se mi to rozvařilo. Nedodržela jsem ovšem recept. Neměla jsem Hrašku – funguje jako pojivo (podobně jako škrob z brambor)?