Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Segedínský guláš s tempehem

Uvařeno

Vaše nastavení osobních údajů (cookies) nám zakazuje přehrávat videa.
Ale nebojte se. Jakmile videa povolíte, přehrajeme je.

Zásady cookies
bez mléka

Segedín patří mezi českou stálici a klasiku, které málokdo odolá. Pojďte si s námi uvařit tento tradičně netradiční segedínský guláš, v naší verzi s uzeným tempehem. Můžete do něj pro změnu kromě zelí použít i cuketu nebo kedluben! Obě varianty jsou výborné.

Ingredience
na 1-2 porce
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • kousek hlávkového zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou)
  • hrst kysaného zelí
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce umeocta
  • 1 lžíce shoyu (tamari)
  • 1/4 uzeného tempehu
  • 1/2 lžičky kmínu
  • cca 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • sůl
  • na dochucení: rostlinná smetana nebo jogurt

Kvůli zdravotním potížím jsem se dostala do těžkých depresí, které jsem řešila jídlem. Postupně jsem přibírala, fyzič...

Jak připravit tradiční segedín

  1. Nadrobno si nakrájíme cibulku.
  2. Na lžíci oleje si zpěníme cibulku a posolíme větší špetkou soli.
  3. Nadrobno si nakrájíme zelí (můžeme dát 1:1 s cuketou, kterou si nastrouháme nahrubo).
  4. V jiném hrnci si dáme vařit nakrájené zelí (s cuketou), 1/4 šálku vody, špetku soli, kmín a jablečný ocet.
  5. Jakmile začne zelí vřít, ztlumíme plamen a necháme dusit.
  6. Orestovanou cibulku ochutíme sladkou paprikou a minutu restujeme.
  7. Přidáme na kostky nakrájený tempeh a shoyu a orestujeme ještě půl minuty.
  8. K tempehu dále přidáme propláchnuté a překrájené kysané zelí, podlijeme trochou vody a necháme dusit.
  9. Po 10 minutách ke kysanému zelí nalijeme dušené zelí (s cuketou).
  10. Vše zamícháme, případně zahustíme škrobem rozmíchaným v 1 lžíci studené vody.
  11. Dochutíme umeoctem a případně rostlinnou smetanou nebo rostlinným jogurtem.
  12. Podáváme s knedlíky nebo s menší verzí – knedlíčky.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Segedín nemusí být pouze z hlávkového zelí – můžete do něj použít i cuketu nebo třeba kedluben (nastrouhat nahrubo) nebo zeleniny společně nakombinovat. Obě verze jsou výborné!
  • K segedínu se hodí podávat knedlíky – á la houskové, “bramborové“, polentové nebo malé kulaté knedlíčky.
  • Pokud držíte bezlepkovou dietu, použijte v receptu uzený tempeh nebo tofu, jsou bez lepku. Místo shoyu použijte tamari omáčku. Místo lepkových knedlíků podávejte knedlíky bezlepkové – třeba polentové nebo pohankové.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

22 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Lenka3316
14. 8. 2024

Ďakujem za recept,dnes som využila hlávku zelí a moc som si pochutnala

Výborné 😊 Jen jsem si to malinko upravila do jednoho hrnce a místo tempehu jsem dala fazole a pro “uzenější” chuť – uzenou papriku. Děkujeme 😊

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luxusní cuketové lodičky s maso-sýrovou náplní (vegan)

Pochutnejte si na skvělých plněných cuketách s mletým masem a zapečené sýrem ve stylu Jíme Jinak – tedy bez masa a bez sýra. Stačilo přidat dvě zdrav...

Jáhlové knedlíky plněné “uzeným”

Hezky česky ale bez masa, bez vajec a navíc přirozeně bez lepku. Když si chcete dopřát klasiku, ale nemít těžké břicho, dejte si naše knedlíky s uzeným. Sn...

Slavnostní velikonoční nádivka (bez lepku)

Chuťově vyladěná luxusní slavnostní velikonoční nádivka pro celou rodinu!

“Rajská omáčka” z červené řepy

Všem milovníkům rajčat určitě udělá radost tato falešná rajčatová omáčka, která se výborně hodí jak na těstoviny, tak jako omáčka ke knedlíkům a seitanu. P...

Zelňačka s tofu

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Nám se to povedlo a je ještě lepší, než ta klasická.

Grilovaný “steak” z tempehu

Léto je sezónou grilování a dobrého jídla. Ale co grilovat, když člověk jí jinak? Zkuste třeba právě tento namarinovaný tempeh. Je to skvělá alternativa kl...