- 1 hrnek vařených jahel
- špetka soli
- pár lžic horké vody
- pár lžic pohankové mouky
- olej na smažení
Jak připravit placičky z jáhel
- Jáhly propereme ve studené vodě a vaříme v poměru 1:3 s troškou soli do vyvaření vody.
- Takto uvařené jáhly zaprášíme pohankovou moukou, promícháme a mokrýma rukama tvoříme placky, které klademe do rozpáleného oleje.
- Podle tloušťky smažíme krátce po obou stranách do zlatavé barvy.
- Po osmažení osušíme papírovým ubrouskem a podáváme.
Praktické
- Těsto musí být tuhé, aby se nám placky při smažení nerozpadaly a plamen necháme běžet naplno.
- Z placek můžete udělat i hamburger – rozkrojit a naplnit. Můžete je podávat s pomazánkou jako jednoduchou večeři. Stejně tak se dají podávat s omáčkou a zeleninou jako součást kompletního talíře.
Obměna
- Placky můžete udělat z jakýchkoli zbytků obilí.
- Mouku můžete použít i jinou bezlepkovou (rýžová, kukuřičná, jahelná) nebo celozrnnou.
- Můžeme použít koření (kmín, majoránka, česnek atd.), přidat semínka (na fotce placky, do kterých jsme přidali sezamové semínko), mořské řasy nebo strouhanou zeleninu.
Děti
- Dětem do 1,5 roku není vhodné podávat takto smažené a slané jídlo. Od 1,5 roku odebereme část hmoty, kterou nebudeme solit (slané už je obilí z vaření, takže dětem zbytečně sůl nepřidáváme) a uděláme jim extra dětské placky. Vhodnější úprava než na oleji je v páře, ale trvá to delé než smažení. Dětem kolem 2 let už můžete dát i smaženou placku, ale určitě jí kompenzujte dostatkem zeleniny.
PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?
Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!
Komentáře
Placky jsem zatím dělala jen jednou, někdy v únoru nebo březnu. Dala jsem do nich sezamová semínka a pesto z medvědího česneku (to jsem se dočetla v komentáři a jelikož mi pesta ještě trochu zbývalo, hned bylo jasné, kam s ním 😊). Bylo to výborné, ale celou dobu smažení mi placky na oleji hodně prskaly. Dávala jsem je do hodně rozpáleného oleje, pak jsem teplotu zkusila zmírnit, ale prskání nepřestávalo. Nevíte někdo, čím to mohlo být a co s tím? Zkoušel tu někdo pečení těchto placek v troubě?
Vážně měly doma úspěch, ale ten sporák od oleje je vlastně jediný důvod, proč jsem tenhle recept zatím nezopakovala.
Zapomněla jsem přiložit soubor